Kustendorf | Turistički kalendar Srbije

Kustendorf je međunarodni filmski i muzički festival koji se od 2008. godine svake zime održava na Mokroj Gori i okuplja najveća imena svetske kinematografije.

Festival organizuje produkcijska kuća Rasta Internešenl, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Njegov osnivač, direktor i selektor je Emir Kusturica, režiser i dvostruki dobitnik Zlatne palme.

U početku festival je trajao više od nedelju dana, dok je poslednjih godina ustaljen šestodnevni program. Mesto održavanja je lokalitet autentične i intimne atmosfere, nezamenljivi Drvengrad na Morkoj Gori, odnosno brdu Mećavnik. Festival se tradicionalno održava u drugoj polovini januara, kada je i pristup Drvengradu snežnim krivudavim putevima pravi izazov, na šta i ime ovog uzvišenja ukazuje.

Cilj festivala Kustendorf je da mladi filmski stvaraoci dobiju priliku da prikažu svoja dela. Stoga je nezaobilazan deo programa takmičenje mladih autora iz čitavog sveta. Na konkursu učestvuju kratkometražni igrani, animirani, dokumentarni i eksperimentalni filmovi.

Deo manifestacije posvećen je savremenim tendencijama u kinematografiji, pa se na programu uvek nađu i filmovi nastali tokom prethodne godine. Posebna pažnja posvećuje se filmskim remek delima minulih vremena, kao retrospektiva i svojevrsni omaž velikanima filmske umetnosti.

Na ovom festivalu svoje mesto imaju i poznate svetske zvezde filmske industrije. Svake godine festival ima ponekog specijalnog gosta, a do sada su to bile neke od najvećih holivudskih zvezda - Džoni Dep, Džim Džarmuš, Monika Beluči i drugi.

Tokom nekoliko dana festivala prikaže se više desetina filmova. Osim učesnika koji su iz različitih zemalja, žiri je takođe internacionalan, a pored filmskog takmičenja, nagrada se dodeljuje i za fotografiju. Svako veče, nakon filmskih projekcija sledi opuštanje uz različite muzičke nastupe.

Pored kvalitetnog i raznovrsnog umetničkog programa, te slavnih imena bez kojih nijedno izdanje festivala ne može proći, veliki značaj za popularnost Kustendorfa ima sam lokalitet na kome se odvija. Autentičnost Drvengrada i šumoviti ambijent na padinama Tare, a u relativnoj blizini Zlatibora, posebno oduševljenje izaziva kod gostiju iz inostransva, koji ne ostaju ravnodušni pred lepotom predela Zapadne Srbije.

Pored promocije filmskih ostvarenja i turističkih atrakcija Srbije, važan deo festivala je i afirmacija domaćih proizvoda i kuhinje, odnosno tradicionalnog srpskog gostoprimstva. Drvengrad poseduje sve što je potrebno za potpuni doživljaj. Tu su bioskopske sale, sobe za prihvat gostiju, ali i restorani i pijaca kojima se teško odoleva. Sve to upotpunjuje pogled na obronke Tare. Ovaj turistički gradić jedinstven je u Srbiji i čini savršen spoj sa festivalom ove vrste.

Planina Tara

Ovogodišnje. 16. po redu izdanje Kustendorfa održaće se od 25. do 19. januara.

O svim detaljima festivala možete se informisati na zvaničnoj internet stranici Kustendorfa, koja pruža mogućnost pregleda svih do sada održanih programa i uručenih nagrada.