Biciklistička trka kroz Srbiju | Turistički kalendar Srbije

  • Maja Popović
  • 3 min
  • 5. septembar 2021.
  • Vodič

Biciklistička trka kroz Srbiju je međunarodna sportsko - turistička manifestacija koja osim promocije biciklizma, za cilj ima i afirmisanje prirodnih i kulturnih znamenitosti Srbije.

Održava se svakog leta više od osam decenija, a poslednjih godina osim kroz Srbiju, prolazi i kroz susedne zemlje, među kojima su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija.

Prva biciklistička trka održana je još davne 1939. godine, a njen idejni tvorac je novinar Aleksandar Bugarski. Tada je start bio kod hotela Moskva u Beogradu, a staza dužine od oko 1000 kilometara, bila je podeljena u šest etapa. Pokrovitelj je bio kralj Petar Drugi Karađorđević, koji je pobedniku Augustu Proseniku, tadašnjem reprezentativcu Jugoslavije, uručio pehar od suvog zlata. Pobednik je distancu prešao za 34 sata 24 minuta i 22 sekunde.

Od samog početka trka je bila zamišljena kao sporstko nadmetanje koje će ujedno promovisati destinacije širom Srbije, za mnoge tada još neotkrivene. Štaviše, prve godine su mnoge deonice kojima je trka vožena bile još uvek neasfaltirane, a čitav događaj posmatralo je tek nekoliko stotina ljudi na čitavoj trasi.

Trka je održana i naredne godine, da bi zatim usledila višegodišnja pauza zbog početka Drugog svetkog rata i potonje obnove zemlje. Biciklističko takmičenje je ponovo uspostavljeno tek 1963. godine i od tada se tradicija neguje bez prekida, čak i u uslovima koronavirusa.

Iz godine u godinu, trka se razlikovala po svojoj dužini, broju etapa i ruti. Do sada je prošla kroz 60 gradova Srbije i susednih zemalja. Biciklistički karavan se kreće kroz naselja, ali prolazi i kroz planinske predele, klisure i doline. Najduža ruta je bila 2014. godine, sa distancom od 1300 kilometara podeljenom u šest etapa, a najkraća za vreme pandemije 2020. godine, kada je u tri etape voženo svega 450 kilometara.

Na jubilarnu 80. godišnjicu ove manifestacije, Trka je proširena i na susednu Bosnu i Hercegovinu. Te 2019. godine Trka je prvi put startovala izvan Srbije, iz Istočnog Sarajeva, a biciklistički karavan kretao se preko Jahorine i Zlatibora, do Mionice, a zatim preko Beograda do Požarevca gde je bio cilj. Svim učesnicima su tokom trke predstavljene neke od najznačajnijih turističkih atrakcije Srbije - arheološki lokalitet Viminacijum, Ljubičevske konjičke igre i drugo.

Najtrofejniji učesnik u istoriji održavanja Biciklističke trke kroz Srbiju je nekadašnji srpski reprezentativac i legenda srpskog biciklizma Miloš Rnjaković, koji je pobeđivao četiri puta - 1985, 1990, 1991. i 1996.

Uprkos izvorno lokalnom karakteru, učešće u Trci poslednjih godina sve češće uzimaju strani takmičari i veliki svetski timovi, a nemali broj njih nalazio se i na pobedničkom postolju. Kvalitet takmičenja vremenom postaje sve veći i u budućnosti se može očekivati da se najpopularnija biciklistička trka u Srbiji svrsta u prvu kategoriju svetskog biciklizma.

Ovogodišnja, 61. po redu, Biciklistička trka kroz Srbiju održaće se od 9. do 12. septembra. Više detalja o učešću i ovogodišnjoj ruti možete saznati na sajtu organizatora - Biciklističkog saveza Srbije i putem sredstava javnog informisanja.

Tagovi

Kategorije: