Grožđebal u Vršcu | Turistički kalendar Srbije

Dani berbe grožđa u Vršcu su turističko – privredna manifestacija, poznatija kao vršački Grožđebal. Jedna je od najstarijih manifestacija posvećenih grožđu i vinu u Srbiji.

Vršačko vinogorje je među najvećim i najpoznatijim vinskim reonima, o čijoj tradiciji svedoči grb grada na kome je vinova loza od početka 19. veka, kao i motiv grožđa na fasadama starih kuća. Izuzev izložbe pića Bogova, u okviru manifestacije organizuju se i različiti kulturni, sportski i gastronomski događaji.

U trajanju od četiri dana, Grožđebal se tradicionalno održava svake godine u vreme berbe grožđa, trećeg vikenda septembra. Prvi dan predstavlja uvod u trodnevne događaje, kada se odigravaju mnogobrojni koncerti, izložbe, takmičenja i turistička razgledanja Vršca i okoline.

U Gradskoj kući organizuje se izložba posvećena grožđu i vinu, dok se na centralnim ulicama grada održava karneval. Tokom ovih dana Vršcem se širi miris kobasica koje se tradicionalno peku, dok se vino ispija na gotovo svakom koraku, uz nezaobilazne tamburaše.

Svako veče na glavnoj bini nastupaju poznati muzičari, a za ljubitelje sporta, priređuju se najrazličitija takmičenja, od tenisa i biciklizma, do ribolova i golubarenja. Najlepše dame se mogu odvažiti u izboru za Mis berbe, dok se najmlađi posetioci najviše zabavljaju na maskembalu.

Prema mišljenju mnogih, najatraktivniji događaji su „Grožđe iz aviona“, kada simbolično ovo voće pada sa neba, i takmičenje u ispijanju vina. Ipak, najznačajniji je „Put vina“ tokom koga se obilaze vinski podrumi, naravno uz degustaciju.

Vinova loza se u ovom području uzgaja još od doba Dačana i Rimljana, a putopisi Evlije Čelebije opisuju ovdašnje grožđe kao ukusno i slatko. Za vreme austrougarske vladavine, vinogradarsvo doživljava ekspanziju. Prva izložba vina u Vršcu održana je 1857. godine u kafani „Kod dva ključa“, dok je prvi pisani trag o vinarstvu ovih krajeva zabeležen još 1494. godine, kada je bure vršačkog vina prodato mađarskom dvoru.

U ovim krajevima dominiraju bele sorte vinove loze. Od autohtonih vrsta grožđa izdvaja se kreaca, čiji sinonim je banatski rizling, najpopularnije ovdašnje vino. Druge stare i autohtone sorte su župljanka, smederevka, šasla bela i rkaciteli. Među vinima, pored nezaobilaznog banatskog rizlinga, ističu se muskat otonel, šardone, pino bjanko, rajnski i italijanski rizling.

Specifična mikroklima na dodiru Vršačkih planina i Panonske nizije, stvara idealne uslove za uzgoj vinove loze. Upravo zbog toga, naselja Vršački breg, Gudurica i Veliko Središte u potpunosti karakteriše vinogradarstvo. Najpoznatija vinarija je Vršački vinogradi, a svojim kvalitetom parira joj još 15 malih manjih vinarija.

Dani berbe grožđa idealan su način da se ožive sva čula, upoznaju turističke atrakcije Vršca, uživa na obroncima Vršačkih planina i sazna nešto više o najkvalitetnijim srpskim vinima.

Crno grožđe

Ovogodišnji 64. Grožđebal trebalo bi da se održi od 15. do 18. septembra.

Za više informacija o Grožđebalu potrebno je kontaktirati organizatore - Grad Vršac i lokalnu turističku organizaciju.