Festival kuglofa u Sremskim Karlovcima | Turistički kalendar Srbije

Festival Kuglofa je kulturna i gastronomska manifestacija koja se od 2002. godine, obično krajem maja ili u junu, održava u Sremskim Karlovcima.

Posvećena je čuvenoj poslastici karakterističnoj za vojvođanske trpeze, kolaču zvanom kuglof. U širem smislu, ovaj festival zapravo čuva od zaborava kulturno nasleđe i tradiciju Podunavskih Švaba, nacionalne manjine koja je do Drugog svetskog rata bila značajan faktor u ukupnom stanovništvu Vojvodine.

Kuglof ili u originalu Kougelhopf je „hlebasti“ kolač karakterističnog kružnog oblika jer se priprema u specijalnoj modli. Njegov osnovni sastav prilično je jednostavan i čine ga jaja, brašno, mleko, kvasac i vanilin šećer, ali je vremenom obogaćivan različitim sastojcima pa se danas pravi i sa čokoladom, suvim voćem, orasima, lešnicima, marmeladom i drugim dodacima.

Kuglof
FOTO: Pixabay

Ovaj kolač stigao je u naše krajeve u 18. veku, sa intenzivnim naseljavanjem Nemaca u Vojvodinu. Potom je postao popularan širom austrougarske monarhije kao omiljena poslastica cara Franca Jozefa. Vremenom se integrisao i u domaće jelovnike pa ga u specijalnim prilikama pripremaju sve vojvođanske domaćice, bez obzira na narodnost. U konkurenciji raznoraznih slatkiša, torti i kolača kojih danas ima na svakom koraku, ovaj tradicionalni kolač se danas možda najčešće može sresti na trpezama po vojvođanskim selima ili brojnim salašima i etno restoranima u Vojvodini.

Centralni događaj trodnevne manifestacije, koja se održava na živopisnom trgu u Karlovcima, je upravo javno pripremanje kuglofa u čemu učešće mogu uzeti domaćice iz čitave zemlje. Nakon pripreme sledi degustacija i simbolične nagrade za tri najukusnija primerka.

Manifestaciju prati horski i kulturno-umetnički program u tradicionalnim nemačkim nošnjama, festivalska povorka, turistička vožnja katamaranom po Dunavu, dečije umetničke radionice u čijem je fokusu kuglof i sajam domaće radinosti.

U organizaciji Fondacije Zavičajna kuća, Festival Kuglof održava se već više od dve decenije, sa izuzetkom onih godina kada zbog epidemije koronavirusa to nije bilo moguće. Stoga će ovogodišnje 19. po redu izdanje Festivala biti održano u periodu od 26. do 28. maja.

Više detalja i informacija o programu ovogodišnjeg Festivala možete pronaći na zvaničnom sajtu manifestacije.