Dani jorgovana u Kraljevu | Turistički kalendar Srbije

Dani jorgovana u Kraljevu predstavljaju kulturno – turističku manifestaciju posvećenu sećanju na francusku princezu i svetu srpsku kraljicu Jelenu Anžujsku, ženu kralja Stefana Uroša I.

Krajem aprila ili početkom maja, ova jednodnevna manifestacija se svake godine, a već više od četvrt veka, održava na više lokaliteta u Kraljevu i okolini – manastirima Žiča, Sopoćani i Gradac, te unutar zidina srednjovekovne tvrđave Maglič, u takozvanoj Dolini jorgovana.

Manastir Žiča
Manastir Žiča

Jelena Ažujska bila je ugarska princeza francuskog porekla, koja je udajom za kralja Stefana Uroša I Nemanjića postala srpska kraljica i na tronu provela punih 26 godina. Upamćena po dobročinstvima, mudrosti, snažnom kulturnom i prosvetiteljskom uticaju (osnivač je prve ženske škole na Balkanu) i zadužbinarstvu smatra se jednom od najvažnijih žena u srpskoj srednjovekovnoj istoriji, čiji lik i delo u kolektivnom sećanju naroda ne blede ni vekovima nakon njene smrti. O značaju ličnosti kraljice Jelene Anžujske možda i najbolje svedoče činjenice da je ubrzo nakon smrti 1317. godine kanonizovana i proglašena svetiteljskom srpske crkve, kao i da je jedina žena srednjovekovne Srbije o kojoj je napisano žitije.

Interesantno je da simbolika između Jelene Anžujske i jorgovana vuče korene upravo od sredine 13. veka kada je buduća kraljica prvi put došla u Srbiju, tada kraljevinu Rašku. Naime, želeći da zadivi svoju buduću suprugu kralj Uroš je naložio da se u kamenitoj klisuri Ibra posadi na hiljade stabala mirisnih jorgovana kojima će Jeleni poželeti dobrodošlicu. Još interesantnije je da ovi jorgovani opstaju i do dana dašanjeg, cvetajući svakog proleća, isto kao i pre 7 vekova.

Srednjovekovna tvrđava Maglič
Srednjovekovna tvrđava Maglič

Manifestacija koju od 1993. godine organizuje Udruženje za negovanje tradicionalnog prijateljstva srpskog i francuskog naroda „Sveta Jelena Anžujska“ obiluje kulturno – umetničkim i obrazovnim sadržajima.

Nakon otvaranja na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, centar dešavanja seli se u portu manastira Sopoćani, zadužbinu kralja Uroša I, a potom i u manastir Gradac, zadužbinu kraljice Jelene, gde se tradicionalno održava istorijski čas. Najsvečaniji deo manifestacije, koji obuhvata priredbu lokalnih kulturno-umetničkih društva, festival renesansne i etno muzike, takmičenje u pripremanju starinskih jela, odvija se među zidinama jednog od najlepših srpskih srednjovekovnih utvrđenja Maglič, u dolini Ibra.

Dani jorgovana u Kraljevu

Za više detalja i informacija potrebno je kontaktirati Organizatora ili Turističku organizaciju Kraljeva.