Dani Zorana Radmilovića | Turistički kalendar Srbije

Dani Zorana Radmilovića održavaju se svakog oktobra u Zaječaru. Ovaj pozorišni festival omiljen je i među glumcima i među publikom, koji na ovaj način zajedno čuvaju sećanje na svog kolegu i mnogima omiljenog glumca Zorana Radmilovića. Njegovo ime nose pozorište u Zaječaru i ulica u kojoj se rodio.

Ovaj pozorišni festival predstavlja svojevrsni praznik u Zaječaru, tokom koga se igraju aktuelne predstave Ateljea 212, Narodnog pozorišta iz Beograda, Narodnog pozorišta iz Niša, Beogradskog dramskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta i drugih teatara iz regiona.

Jedan od omiljenih srpskih glumaca rođen je 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo 21. jula 1985. u Beogradu. Zoran je od 1962. do 1968. bio član Beogradskog dramskog pozorišta, nakon čega postaje stalni član Ateljea 212 gde će nastupati do kraja svog života.

Uloga po kojoj će ga pamtiti i oni koji su se rodili nakon njegovog napuštanja pozorišne i životne scene je Radovan Treći u istorimenoj predstavi, koju je odigrao 299 puta, ali i Bili Piton u filmu „Maratonci trče počasni krug“. Poslednju predstavu „Radovan III“ odigrao je u, kako glumci kažu „njegovom ateljeu“ samo 12 dana pre smrti.

Sa glumcima je obilazio zabačena sela po Srbiji, gde je sedamdesetih godina igrao predstave u okviru akcije „Selima u pohode“.

Od 1993. godine, Fondacija Zoran Radmilović i pozorište „Zoran Radmilović“ iz Zaječara organizuju festival finansiran od strane Ministarstva kulture, Grada Zaječara i donatora.

Festival se tradicionalno otvara polaganjem cveća na spomenik Zoranu Radmiloviću. Tokom osam dana, trajanja festivala, odigra se oko 15 predstava, što u revijalnom, što u takmičarskom delu. Poseban deo predstavlja Festival malih pozorišnih formi.

Nagradu za glumačku bravuru „Zoran Radmilović“, u obliku siluete poznatog glumca do sada su dobijali Milan Gutović, Lazar Ristovski, Žarko Laušević, Anica Dobra, Lidija Stevanović, Dragan Mićanović, Nebojša Glogovac, Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Pavle Pekić, Igor Đorđević, Petar Kralj i drugi.

Osim ove, dodeljuju se Nagrada za najbolju pozorišnu predstavu, Nagrada za vizuelni identitet, Nagrada publike, Specijalna nagrada, kao i „Zoranov brk“ za najboljeg glumca večeri.

Predstava „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu osvojila je 2018. godine Nagradu publike ocenom 9.8, čime se smatra jednom od najboljih koje su ikada odigrane na ovom festivalu.

„Sjećaš li se Doli Bel“ u izvođenju Kamernog teatra 55 iz Sarajeva privukla je pažnju javnosti i osvojila „Nagradu publike“ 2019. Glumac ove predstave, Emir Hadžihafizbegović tada je osvojio „Zlatni brk“, te se prisetio da je Zorana Radmilovića upoznao tokom snimanja istoimenog filma 1983. godine.

Više o ovogodišnjim Danima Zorana Radmilovića možete saznati putem sredstava javnog informisanja.