Tešnjarske večeri u Valjevu | Turistički kalendar Srbije

Tešnjarske večeri su međunarodna kulturna I turističko-privredna manifestacija koja se svakog leta održava u stargom gradskom jezgru Valjeva.

Pozorišne predstave, filmske projekcije, izložbe i koncerti privlače mnoge posetioce, koji se ovom prilikom mogu informisati i o turističkoj i privrednoj ponudi Valjeva.

Tešnjarske večeri se od 1987. godine održavaju svakog avgusta i najstariji su, ali i najveći letnji festival u Valjevu. Ideja je da ova manifestacija oživi staro gradsko jezgro – Trešnjar I ambijent kakav je na ovom mestu postojao kroz istoriju. Poseban šarm daje reka Kolubara, čiji je tok oblikovao susednu ulicu.

Kolubarski kej u centru Valjeva (FOTO: Nikola Igračev)

Tešnjar je bio utočiste trgovaca, zanatlija i ugostitelja. Prema raspoloživim podacima, sredinom 19. veka, brojao je skoro 200 dućana, ali ni to nije bilo dovoljno za sve, pa su se duž ulice smenjivali prodavci. Tokom jutra tu bi se prodavalo pecivo, tokom čitavog dana salep, a uveče bi postajao glavni korzo, na kome su se prodavali ćevapi.

Danas Tešnjar broji dvadesetak kuća sačuvanih iz tog perioda, a u mnogima od njih nalaze se ugostiteljski objekti. No kada se podigne zastava Trešnjarskih večeri, kojom se obeležava početak manifestacije, ovaj kraj poprima sve odlike koje je imao u vreme njegovog najvećeg uspona.

Tokom nedelju dana, na nekoliko lokacija, organizuju se programi za decu i odrasle. Osim umetničkog programa, tu su i različite radionice, ali ipak, zabavni program je najposećeniji. Mnoga poznata imena srpske muzičke scene nastupala su na centralnoj bini Tešnjarskih večeri.

Valjevo
Birčaninova ulica, deo stare gradske četvrti Valjeva (FOTO: Nikola Igračev)

Ova manifestacija obuhvata i takmičarski deo, u kome se odvaže talentovani plesači i pevači. Iako pomalo zaboravljeni, stari zanati su duboko utkani u kulturu jednog naroda, pogotovo na Tešnjaru, pa tako zauzimaju posebno mesto na ovom događaju. Ne samo da možete videti i pazariti gotove rukotorine poput grnčarije i tradicionalnih vezova, već i da se uverite na koji način se one oblikuju.

Međutim, ono čemu posetioci Tešnjarskih večeri najteže odolevaju je miris domaće kuhinje koji se čaršijom širi sa roštilja i iz kazana postavljenih duž šetališta. Naravno, tu su i domaći proizvodi poput meda, vina, rakije i piva, ali i poslastice, te svako može pronaći ponešto za sebe.

Gotovo čitav grad učestvuje u ovoj manifestacije, pa su među organizatorima mnoge gradske institucije: Centar za kulturu Valjevo, Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ Valjevo, Narodni muzej Valjevo, Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“, Moderna galerija Valjevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Turistička organizacija Valjevo, Ustanova za decu predškolskog uzrasta „Milica Nožica “Istorijski arhiv Valjevo, CZNTК „Abrašević“, a pokrovitelj je Grad Valjevo.

To dovoljno svedoči o značaju ovog festivala i njegovom raznovrsnom programu. Sve što zamislite, možete pronaći na Tešnjaru tokom avgusta.

Ovogodišnje izdanje Tešnjarskih večeri planirano je za period od 4. do 10. avgusta. Više o Tešnjarskim večerima možete saznati na zvaničnoj internet stranici festivala.