Dani mađarske kuhinje u Skorenovcu | Turistički kalendar Srbije

Dani mađarske kuhinje u Skorenovcu su gastronomska manifestacija koja se od 2009. godine svakog oktobra održava u ovom malom selu na jugu Banata.

Selo Skorenovac nalazi se u neposrednoj blizini Kovina i oduvek je većinski naseljeno Mađarima. Štaviše, u šali se često smatra se najjužnijim mađarskim mestom odn. naseljem u kome većinu stanovništva čine Mađari.

Mađarska kuhinja po mnogo čemu je autentična, pa je pre nešto više od decenije mesna zajednica ovog sela pokrenula dvodnevnu manifestaciju sa idejom da jednom godišnje svim zainteresovanim posetiocima prezentuje najbolje mađarske specijalitete - slatke, slane, pa i one kombinovane.

iStock-1175544273

Tokom dva dana u oktobru, na više desetina štandova u centru sela pripremaju se tradicionalna mađarska jela. Ona najpoznatija krčkaju se u kotlićima - gulaš od divljači (jelena i divlje svinje), ovčiji paprikaš i riblja čorba. Ljutkasta, slatkasta i neizostavno začinjena paprikom, ova autentična kuvana jela predstavljaju poslasticu za svakog gurmana.

Zato se u omaleni Skorenovac u oktobru često sjati više posetilaca nego što ovo mesto ima žitelja. U pripremi manifestacije učestvuje i stanovništvo drugih mađarskih sela u Banatu (Debeljača, Jermenovci, Šušara, Vojlovica i dr.), a angažovane su sve generacije, od dece do najstarijih meštana.

Dok su domaćini zaduženi za pripremu kotlića i mesa u različitim formama (skorenovačka kobasica je takođe nadaleko poznata), mađarske domaćice pripremaju ostala jela - variva, peciva, pite sa šljivama, štrudle sa jabukama, krempite i druge kolače.

Dani mađarske kuhinje u Skorenovcu predstavljaju idealnu priliku za okupljanje sunarodnika iz cele Vojvodine, pa tako ova vesela manifestacija predstavlja i doprinos očuvanju običaja i kulture jednog manjinskog naroda u Srbiji. Gurmani i radoznalci iz ostalih delova zemlje i regiona su česti gosti Skorenovca u jesen, što domaćine čini još ponosnijim i motivisanijim da svoju tradiciju predstave u što lepšem svetlu.

Ovogodišnji, 14. po redu, Dani mađarske kuhinje u Skorenovcu planirani su za vikend, 8. i 9. oktobar. Više detalja o učešću i programu može se saznati u lokalnim medijima....