Međunarodni dan ljubaznosti | „Izmišljeni“ praznici

Objavljeno 13. novembra 2020.

Do things for people, not because of who they are or what they do in return, but because of who you are...

Harold Kushner


„Ljubaznost...ne košta ništa, a mnogo znači“

Pune 24 godine prošle su od kada je nekolicina nevladinih organizacija iz različitih delova sveta ustanovila 13. novembar kao Međunarodni dan ljubaznosti.

Misija ovog „praznika“ je popularizacija ljubaznosti kao modela ponašanja na kome se temelje dobri međuljudski odnosi, a na ovima i komunikacija, te napredak unutar svake zajednice.

U vremenima kada su ljudi mahom usredsređeni na sebe same, na sopstvene živote, misli i brige, postajući zbog toga i sasvim neosetljivi na probleme svoje okoline, ljubaznost je model koji povezuje i stvara lepu i toplu atmosferu među ljudima.

I ne samo to, ljubaznost prema okolini stvara i snažnu ličnu satisfakciju i zadovoljstvo, a uz to umanjuje i stres. Ljubazne osobe su najčešće i omiljene osobe u društvu, emiteri dobre energije i svojevrsni influenseri koji svojim ponašanjem neretko podstiču i okolinu na pozitivno delovanje.


Bele rade


Kako obeležiti Međunarodni dan ljubaznosti?

Međunarodni dan ljubaznosti širom sveta obeležava se različitim tribinama i predavanjima na kojima se, sa različitih aspekata, ističe značaj ove vrline, kako u privatnoj, tako i u poslovnoj interakciji sa ljudima.

Za obeležavanje ovog dana na individualnom planu, ono što svako od nas može učiniti ne mora se učiti na predavanjima i konferencijama. Za pojedinačni čin ljubaznosti nekada je dovoljan i samo osmeh.

Ipak, u slučaju da želite da budete kreativniji, evo nekoliko predloga za proslavu Dana ljubaznosti:


Na dobijeni osmeh uzvratite još većim...