Međunarodni izvrnuti dan | „Izmišljeni“ praznici

Uraunaj u anad gejndelsop „avaželebo“ es ijok kinzarp javo az iluč adaki ets il ad?

Ups...

Da li ste ikada čuli za ovaj praznik koji se „obležava“ poslednjeg dana u januaru?

Naravno, izmišljeni Međunarodni „izvrnuti“ dan ne podrazumeva da ceo dan govorite unatraške ili hodate unazad (iako se bukvalno shvatanje značenja ovog praznika može pretvoriti u neverovatnu zabavu), već simbolično predstavlja svojevrsni odraz slobode i otpora prema ustaljenim aktivnostima i svakodnevnoj rutini, koja je na ovaj ili onaj način, u manjoj ili većoj meri, prisutna kod svakog ljudskog stvora na planeti.

Iako praznik zvuči u najmanju ruku neozbiljno, poreklo ove neobične prakse mnogo je starije od novouspostavljenog izmišljenog praznika. Još u Rimskom carstvu postojala je Saturnalia, omiljeni narodni festival posvećen bogu Saturnu, tokom kog su uobičajena društvena pravila i norme na nekoliko dana prestajali da važe, a svakodnevne prakse bile potpuno izokrenute.

Tako su, na primer, u tim danima gospodari dvorili svoje sluge, dok su ovi mogli da ih slobodno vređaju, bez straha od kazne. Robovima bi bilo dozvoljeno da govore, štaviše, sa svojim gospodarima bi zamenili i odeću, a kockanje, inače strogo zabranjeno, bilo je prisutno na sve strane. Ovaj festival, iz razumljivih razloga veoma uzbudljiv i omiljen širom Carstva, trajao bi nekoliko dana, a potom bi se stvari vratile na svoje mesto, a društveni poredak bio vraćen na uobičajeni.

Danas je pak teško zamisliti takvu vrstu globalne zamene uloga u društvu i nivo anarhije koji bi ona mogla izazvati. Mala je verovatnoća da bi milioneri pristali da zamene prenoćište sa beskućnicima, a vegani pojedu biftek. Stoga je ovaj „praznik“ krajnje simboličan, ali i veoma inspirativan sa filosofske i sociološke tačke gledišta, u kontekstu razmišljanja šta bi bilo kada bi uloge zaista bile zamenjene.

Ukoliko vam se koncept i ideja ovakvog praznika dopadaju, možete ga „ispoštovati“ na mnogo načina - oblačenjem garderobe naopako, odlaskom na posao u pidžami ili spavanju u radnoj uniformi, izvrtanjem reči u razgovoru sa prijateljima, ili pak večerom u jutarnjim satima... Ipak, savetujemo da budete umereni u izvrtanju svoje dnevne rutine jer je vrlo moguće da vaš nadređeni i okolina ne znaju za ovaj dan, pa će vas, najblaže rečeno, pogrešno shvatiti.

approve-1254550_1920