Muzej FK Crvena Zvezda | Muzeji Srbije

Fudbalski klub Crvena Zvezda najtrofejniji je fudbalski klub, ne samo u Srbiji već i u regionu. Tome, istina, doprinose i brojni trofeji osvojeni u vreme različitih varijanti, danas nepostojećih, „jugoslovenskih“ država, ali činjenica da se svi oni nalaze u vitrinama jednog istog kluba i pripadaju istom je nesporna.

FK Crvena Zvezda osnovan je neposredno nakon Drugog svetskog rata, 4. marta 1945. godine. Tokom svog postojanja postignuto je toliko veličanstvenih sportskih uspeha da je potreba za osnivanjem klupskog muzeja bila logična i u skladu sa trendovima najvećih evropskih i svetskih klubova u to vreme. Muzej Zvezde otvoren je u martu 1985. godine, u sklopu stadiona Crvene Zvezde, gde se i danas nalazi.

U prebogatoj muzejskoj zbirci koju čini preko 1 400 eksponata, nalaze se replike svih trofeja, pehara i medalja koje je Zvezda ikada osvojila, od onog prvog 1946. do današnjih dana. Sa plafona muzeja vise izložene klupske zastavice svih inostranih klubova sa kojima se Zvezda u istoriji sastajala, sa svih kontinenata, od nekih koji danas više i ne postoje do onih koji i dalje „žare i pale“ evropskim i svetskim fudbalom. Od sezone do sezone, sa svakim novim učešćem Zvezde u evropskim takmičenjima, ova kolekcija postaje sve bogatija i šarenija. U Muzeju se nalazi i posebna postavka namenjena tzv. „Zvezdinim zvezdama“ odn. najboljim igračima koji su nosili crveno-beli dres ikada.

Ipak, najvredniji eksponati u Muzej su stigli 6 godina nakon osnivanja, 1991. godine, kada je Zvezda osvajanjem Kupa evropskih šampiona u svoje vitrine stavila i tzv. „ušati pehar“, najveće dostignuće koje jedan evropski fudbalski klub može ostvariti. Ime Crvene Zvezde ugravirano je tada na najvredniji trofej klupskog fudbala i postalo je neizbrisivi deo istorije najpopularnije igre na svetu. Tik pored njega, na počasnom mestu u zastakljenoj vitrini, pola godine kasnije našao se i Tojotin pehar, namenjen klupskom prvaku sveta - pobedniku utakmice između evropskog i južnoameričkog šampiona. Beogradska Crvena Zvezda te godine bila je šampion Evrope i prvak sveta i opravdano, to poglavlje Zvezdine istorije zauzima posebno i najvažnije mesto u Muzeju.

grass-2616911_1920

Pomenuti pehari, naravno, nisu došli sami od sebe. Da bi stigla dotle, Crvena Zvezda morala je biti najbolja ekipa u zemlji. To je, do danas, uspela čak 29 puta (18 puta u SFRJ, 6 puta u SRJ i 10 puta od osamostaljenja Srbije). Minijatura svakog od ovih pehara izložen je u Muzeju, kao i 24 trofeja namenjena pobedniku nacionalnog Kupa. Uz pomenute nacionalne trofeje, treba istaći i dva pehara tzv. Dunavskog kupa (1958. i 1968.) - takmičenja u kome su se takmičili timovi iz podunavskih zemalja, u svojevrsnom šampionatu Srednje Evrope.

Muzej Crvene Zvezde, dakle, priča priču jednog od najvećih klubova i sportskih društava jugoistočne Evrope. U navijačkom smislu, Zvezdu možete voleti ili ne, ali njeni uspesi su nepobitna činjenica i deo su evropske i svetske fudbalske istorije. Oni naročito dobijaju na značaju poslednjih decenija, kada je „ušati pehar“toliko van domašaja klubova iz ovog dela Evrope.

Stoga, topla preporuka da posetite Muzej i pogledate raskošnu zbirku sportskih trofeja. Radno vreme Muzeja je svakim radnim danom od 09:00 do 16:30 časova, kao i subotom od 09:00 do 15:00, sa izuzetkom onih dana kada se na stadionu Rajko Mitić odigravaju utakmice.