Muzej afričke umetnosti | Muzeji Srbije

  • Milica Brković
  • 2 min
  • 12. april 2022.
  • Vodič

Muzej afričke umetnosti nalazi se na beogradskom Senjaku i kako mu i samo ime kaže - posvećen je afričkoj umetnosti. Reč je o prvom i jedinom antikolonijalnom muzeju u Evropi.

Originalna Stalna postavka Muzeja postoji već više od četiri decenije, a izloženi predmeti potiču uglavnom iz zapadnih delova Afrike, pretežno iz Obale Slonovače, Gane, Burkine Faso i Malija.

Od otvaranja Muzeja u maju 1977. godine do danas, u Muzeju je izložena privatna zbirka osnivača ove kulturne ustanove. Naime, Muzej afričke umetnosti osnovali su Veda Zagorac i Zdravko Pečar, bračni par koji je u vreme „stare“ Jugoslavije proveo mnogo godina u diplomatskoj misiji u Gani i Maliju.

Lutkarsko pozorište Malija, Muzej afričke umetnosti (FOTO: Jovana Nikolić)

Kada su se supružnici vratili u domovinu sve predmete koje su u Africi dobili na poklon, Veda i Zdravko stavili su na uvid Beograđanima. Zbog toga što je Stalna postavka sačinjena isključivo od poklona, za razliku od drugih evropskih muzeja gde su izložbeni predmeti stečeni uglavnom konfiskacijom u njihovima afričkim kolonijama, ovaj muzej je jedinstven na Starom kontinentu.

U pitanju su autentični predmeti koji su pripadali narodima Mosi, Kisi, Bobo, Ašanti, Dogon, Marks, Baga, Senuofo, Baule i drugim. Keramika, skulpture, lutke i maske čine Stalnu postavku i predstavljaju ukrase u obliku ljudi ili životinja.

Simbol antilope je Valu, maska koju su Dogoni osmislili kako bi očuvali sećanje na antilopu koja je uspela da sačuva Sunce tokom stvaranja sveta. Tokom plesa Dogoni nose masku i imitiraju poslednje antilopine korake.

Tradicionalna pozorišna lutka Malija
Tradicionalna pozorišna lutka Malija, Muzej afričke umetnosti (FOTO: Jovana Nikolić)

Da bi odali počast precima Dogoni tokom plesa nose masku Kanaga koja ima oblik dvostrukog krsta. Ove maske su prava retkost, a jedna od njih je i maska afričkog naroda Baule i simbolizuje Sunce.

Pored maski tokom plesa su se koristile i lutke. U Maliju se lutke nose iznad glave, a plesači su uglavnom obučeni u kostime. Lutka Velike predvodnice služi kako bi se mladim ženama u Maliju odala počast.

U Muzeju se mogu naći replike određenih lutaka kako bi posetioci mogli da ih isprobaju. Bamani kroz njih ističu ponos na identitet vrednih zemljoradnika.

Lutke, maske, keramika ili skulpture sadrže ukrase koji su uglavnom u obliku životinja ili ljudi. U Muzeju su izložene i tkanine koje su nekada ukrašavale zidove vladara u Beninu. One simbolizuju vladavinu različitih vladara iz jedne dinastije. Među reljefnim ukrasima na zidovima vladarskog dvora nalaze se isti motivi i to ptica sa bubnjem, mreže i ajkula u begu.

U ovom kulturnom centru izložene su i školjke i one predstavljaju simbol plodnosti, sredstvo plaćanja i simbol bogatstva.

Muzej afričke umetnosti radi svakoga dana od 10 do 18 časova. Cena ulaznice iznosi simboličnih 200 dinara, dok penzioneri mogu da kupe kartu sa popustom od 50%. Za decu, studente i osobe sa invaliditetom ulaz je besplatan.

Tagovi

Kategorije: