Drinska regata | Turistički kalendar Srbije

Jubilarna 25. Drinska regata počinje danas u 19 časova i trajaće do nedelje, 22. jula.

Drinska regata jedna je od najpopularnijih turističko-rekreativnih manifestacija u Srbiji. Održava se od 1994. godine, svake treće sedmice u julu i traje pet dana, od srede do nedelje. Centralno mesto održavanja manifestacije je Bajina Bašta, ali se na svojevrstan način ovaj događaj obeležava na gotovo čitavom toku Drine u Srbiji.

Petodnevna manifestacija uključuje niz kulturnih, rekreativnih i zabavnih sadržaja poput pozorišnih predstava, izložbi, muzičkih koncerata, egzibicionih skokova sa mosta, kulinarskih takmičenja i sajmova tradicionalnih proizvoda - rakije, meda i domaće radinosti. Ipak, centralni događaj i simbol Drinske regate je tradicionalni spust Drinom, od brane Perućačkog jezera do Rogačice, u dužini od oko tridesetak kilometara. Ovaj spust nema takmičarski karakter, već predstavlja svojevrstan karneval na vodi - desetine i stotine rečnih plovila sa hiljadama gostiju na njima, uz muziku, dobro raspoloženje i hranu koja se priprema na vodi, lagano plovi prema cilju, uživajući u jedinstvenom provodu i druženju, prelepim i živopisnim pejzažima koje je moguće doživeti samo sa reke. Spust je rekreativno-zabavnog karaktera, može se prekinuti u svakom trenutku, a može se produžiti i sve do Loznice. Spust Drinom, kao centralni događaj, dešava se uvek subotom i u njemu učestvuje više desetina hiljada posetilaca iz svih krajeva naše zemlje, a sve je više i stranih gostiju.

water-removal-189488_1920

Kako plovidba Drinom nije dečija igra, organizatori propisuju i obavezna pravila za sve učesnike regate.

Za vreme trajanja petodnevne manifestacije, ukoliko niste rezervisali na vreme, smeštajni kapaciteti u Bajinoj Bašti će uglavnom biti popunjeni. Stoga su organizatori na samoj obali Drine, nedaleko od centra grada, formirali kamp u kome su obezbeđeni tuševi, toaleti, parking i svi potrebni uslovi za smeštaj (avan)turista. Cena boravka u kampu ove godine iznosi 500 dinara po osobi dnevno.

Program 25. Drinske regate koja počinje večeras, možete pogledati ovde.