Triatlon na Adi Ciganliji | Turistički kalendar Srbije

Triatlon na Adi Ciganliji je sportska manifestacija koja se održava krajem leta na najpoznatijem beogradskom izletištu.

Triatlon kao veoma zahtevna sportska disciplina podrazumeva takmičenje u plivanju, biciklizmu i trčanju, a ovo složeno i uzbudljivo sportsko takmičenje se organizuje u više kategorija, te su shodno tome i dužine staza različite. Triatlon je olimpijski sport i jedan od najbrže rastućih sportova po popularnosti u svetu. Smatra se da su za uspešno bavljenje triatlonom najbitniji volja i izdžljivost.

Prvo triatlonsko takmičenje organizovano je od strane grupe američkih marinaca 1977. godine na Havajima. U Srbiji je prvi triatlon održan 1988. godine u Kragujevcu i zvao se „šumadijski“. To takmičenje nije imalo formu kao danas i razlikovalo se po distancama, ali i po tome što discipline nisu bile povezane već je postojala pauza između njih. Prvo državno prvenstvo održano je 1993. godine na Adi Ciganliji.

Od vrste triatlona zavise distance koje se prelaze. Najzahtevniji je takozvani Ironman sa 3 800 metara plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja, a najpopularniji je znatno kraći Sprint triatlon, koji se odžava na Adi Ciganliji.

Sprint triatlon za muškarce i žene obuhvata dva kruga po 0.75 kilometara plivanja, šest krugova po 20 vožnje bicikle i šest krugova po 5 kilometara trčanja. Kratki triatlon obuhvata 0.2 plivanja, 5 vožnje bicikle i 1.25 kilometara trčanja. U Pionir triatlonu, mladi učesnici su razvrstani po uzrastu, a distance previđene za njih su 50 metara plivanja, 2 kilometra vožnje bicikle i 0.5 kilometra trčanja, po jedan krug.

Start trke je sa obale, pliva se u Savskom jezeru, gde je u vreme održavanja trke temperatura vode najčešće oko 20 stepeni, a smer kretanja je u pravcu kazaljke na satu. Nakon toga sledi biciklistički deo trke po ulicama Beograda, na ravnoj asfaltiranoj stazi sa mrtvim okretima, u smeru kretanja suprotom od kazaljke sata. Naposletku ostaje trčanje po pretežno asfaltiranom putu, takođe suprotno od pravca kretanja kazaljke na satu. Broj krugova zavisi od kategorije.

water-830374_1920

Sve trke su razvrstane po polu i starosnim kategorijama, izuzev Sprint triatlona, za koji se dobija glavna nagrada. Ova najzahtevnija trka smatra se idealnom za testiranje izdržljivosti i postavljanje ličnih rekorda. Uručenje medalja i poklona sponzora sledi neposredno nakon zavšetka trke. Organizatori su Triatlon kub 11TRI i Triatlon savez Beograda.

Izuzetno atraktivna lokacija u srcu Beograda i odlična organizacija je učinila ovaj sportski događaj jednim od najvećih triatlonskih događaja na ovim prostorima, sa sve većim brojem učesnika iz godine u godinu. U triatlonu na Adi Ciganliji učestvuje i po nekoliko stotina učesnika iz svih delova sveta.

Ovogodišnje Izdanje Traitlona na Adi Ciganliji održaće se 17. septembra. Više o ovom sportskom takmičenju možete saznati na zvaničnoj internet stranici manifestacije.