Sterijino pozorje | Turistički kalendar Srbije

Sterijino pozorje je višednevna pozorišna manifestacija koja se više od pola veka svake godine održava u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Verovatno najveći festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog je karaktera i osim pozorišnih predstava obuhvata različite programe i radionice za studente visokih pozorišnih škola.

Festival je nastao 1956. godine, u okviru obeležavanja 150. godišnjice rođenja, odnosno 100 godina od smrti jednog najvećih srpskih komediografa Jovana Sterije Popovića. Osnovni cilj festivala, koji je tada definisan, je unapređenje pozorišne umetnosti i stimulacija razvoja dramske književnosti. Među onima koji su inicirali osnivanje festivala i definisanja njegovog rada bile su mnoge istaknute ličnosti tog vremena, među kojima je i nobelovac Ivo Andrić.

Srpsko narodno pozorište
Srpsko narodno pozorište (FOTO: Aleksandar Tomić)

Jovan Sterija Popović rođen je u Vršcu, u grčko-srpskoj porodici. Školovao se u rodnom gradu, potom u Pešti i Temišvaru, da bi pravo sudirao u Kežmarku. U ranoj mladosti zavoleo je pozorište i posvetio se pisanju. Radio je kao advokat, ali uporedo je davao i časove latinskog. Objavio je preko 60 naučnih radova, među kojima su i udžbenici iz različitih naučnih oblasti, a nekoliko godina bio je i načelnik Ministarstva prosvete.

Zaslužan je za prvi akt o zaštiti spomenika kulture u Srbiji, uvođenje gimnastike u redovnu nastavu u školama, a inicirao je i osnivanje institucija kao što su Akademija nauka, Narodni muzej, Narodna biblioteka i prvo beogradsko pozorište. Sterija se smatra začetnikom srpske drame i komedije, a njegova najpoznatija dela su „Laža i paralaža“, „Pokondirena tikva“ i „Tvrdica“.

Festivalski program Sterijinog pozorja obuhvata dve selekcije: Nacionalne drame i pozorišta, odnosno takmičarsku i Međunarodnu selekciju „Krugovi“. Sterijine nagrade u nacionalnoj selekciji dodeljuju se za najbolju predstavu, tekst savremene drame, režiju, scenografiju, kostim, scensku muziku, glumu i specijalnu nagradu. Sastavni deo Pozorja je i „Okrugli sto“ na kome se otvoreno diskutuje o predstavama u obe selekcije.

Poseban deo festivala predstavlja Pozorje mladih. Reč je o susretu studenata visokih pozorišnih škola za scensku umetnost iz Srbije i regiona. Ovaj program je nastao 1973. godine, kako bi se okupili sudenti iz četiri visoke škole, koliko je tada postojalo u zemlji, a osim njiihovih pozorišnih nastupa, obuhvata i različite radionice. Neretko je Sterijino pozorje bilo prilika da mladi umetnici naprave svoje prve korake na pozornici pred publikom.

Svake godine krajem maja, posetioci mogu tokom osam ili devet dana pogledati desetak predstava u takmičarskom delu, prethodno odabranih od strane žirija, ali i nekoliko u okviru netakmičarske selekcije. Tokom Sterijinog pozorja, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu nastupa više stotina učesnika, iz različitih pozorišta Srbije, ali i iz drugih država u regionu.

Ova manifestcija decenijama predstavlja omiljeno mesto susreta umetnika i ljubitelja pozorišta. Ovogodišnje, 67. po redu izdanje Sterijing pozorja, održaće se od 26. maja do 3. juna. Više informacija o programu festivala možete saznati na zvaničnoj internet stranici festivala.