Tehnički pregled po oštrijim standardima

Tehnički pregled za motorna vozila od 5. jula 2018. godine biće nešto rigorozniji nego do sada i obuhvatiće detaljan pregled sledećih komponenti vozila: kočnice, trapovi, farovi, kubikaža, broj šasije, broj motora, karoserija, zakonom propisane prateće opreme u vozilu i postojanje katalizatora.

Tehnički pregled neće proći vozila koja imaju neispravne uređaje za zaustavljanje i upravljanje, zatim vozila na kojima se javlja očigledna i dubinska korozija, vozila sa vidno oštećenim i izraubovanim pneumaticima, vozila sa neispravnim svetlosno-signalnim uređajima i jače napuklim vetrobranskim staklima.

Novina je i da na tehničkom pregledu neće biti tolerisana vidno prljava i blatnjava vozila, naročito ona čiji se brojevi šasije i motora ne mogu jasno očitati.

Novi tehnički pregled podrazumevaće i foto dokumentaciju Vašeg vozila.

Takođe, predviđeno je i minimalno vremensko trajanje tehničkog pregleda koje će za putnička vozila iznositi 30 minuta, a za teretna 45 minuta. Stoga, privredna društva koja obavljaju usluge tehničkog pregleda vozila pribegavaće zakazivanju istih, radi izbegavanja nepotrebnih gužvi.

Cene tehničkih pregleda još uvek nisu usklađene, ali očekuje se da će i one biti nešto više nego do sada.

tanja-heffner-264442-unsplash