Nova parking zona u Beogradu

Zona A

Beograd je od danas „bogatiji“ za još jednu parking zonu - Zonu A, koja će pokriti relativno mali deo strogog centra grada u neposrednoj okolini Kosančićevog venca. U pitanju je reon između ulica Karađorđeve, Pariske, Gračaničke, Carice Milice i Brankove.

U Zoni A biće omogućeno parkiranje u trajanju od 30 minuta, po ceni od 100 dinara. Plaćanje parkinga obavljaće se uobičajenim metodama - slanjem SMS poruke na broj 9114, putem START STOP mobilne aplikacije ili pak kupovinom satne karte kod kontrolora na terenu, odnosno u korisničkom servisu JKP Parking servis.


Stanari sa prebivalištem u ulicama obuhvaćenim Zonom A moći će kao i do sada da parkiraju svoja vozila u istoj, pod uslovom da poseduju/izvade povlašćenu parking (resident) kartu. Sa ovom kartom, korisnicima će neograničeno parkiranje biti dozvoljeno i u zonama 2, odnosno podzonama Druge ili žute zone (2.0.1 i 2.0.2). S druge strane, za stanare Prve ili crvene zone odnosno zone 2.0.2 parkiranje u Zoni A, po osnovu povlašćene parking karte više neće biti dozvoljeno, već će važiti uobičajena pravila naplate.

Uspostavljanjem nove parking zone trebalo bi da bude uređeno i rasterećeno parkiranje u delu grada koji se neposredno vezuje za pešačku zonu u centru Beograda.

Produženo vreme parkiranja u svim zonama

Od danas, takođe, počinje da važi i odluka o produžetku vremena parkiranja u I, II i III zoni i to na sledeći način:

U PRVOJ ZONI (crvenoj), nakon isteka predviđenih sat vremena parkiranja, moguće je produžiti parking za još pola sata, odnosno 30 minuta, po ceni od 100 dinara.

U DRUGOJ ZONI (žutoj), nakon isteka maksimalnih dva sata predviđenih za parkiranje, moguće je produžiti parking za još sat vremena, po ceni od 180 dinara.

U TREĆOJ ZONI (zelenoj), nakon isteka predviđenih tri sata, moguće je produžiti parking za sat vremena, po ceni od 140 dinara.