Knjaževačke gondole na vodi i u vazduhu | Gde na izlet?!

Gradić na istoku Srbije koji je još sredinom 19. veka dobio nadimak Srpska Venecija, idealna je destinacija za obilazak tokom čitave godine. Knjaževac je varoš puna turističkih atrakcija zbog svoje specifične arhitekture, kamenog bedema i mnogobrojnih mostića preko reke koja seče ovaj grad kroz sam centar. Osim toga, izuzenta prirodna bogatstva, od banjskog izvorišta do jakih planinskih potoka i vodopada, još neke su od znamenitosti koje Knjaževac pozicioniraju visoko na turističkoj mapi Srbije. Stara planina, sa svojim vrhovima Midžor i Babin zub, ski centrom, hotelima i rekreativnim sadržajima, dragocenosti su ovog kraja koje će turiste zadržati i duže od jednog dana. Oni koji su se zaputili u Knjaževac treba da odvoje makar produženi vikend kako bi uživali u svim blagodetima ovog kraja Srbije.

Vožnja Timokom - jedinstvena turistička atrakcija

Ono što nikako ne treba propustiti je vožnja Svrljiškim Timokom u čamcu. Iako nedovoljno jaka, ova reka je kroz Knjaževac plovna zahvaljujući brani koja akumulira vodu. To omogućava turistima da se u dužini od par kilometara provozaju čamcem i uživaju u pogledu na sam centar ovog gradića. Vožnja kreće od Spomen parka u samom centru (iako je reka plovna i uzvodno) i nastavlja pored Doma kulture, Gradskog parka i čuvenog Hotela Timok i završava se kod Doma učenika. Upravo je polazna tačka plovidbe i najlepši deo Knjaževca, jer se sa suprotne strane Spomen parka nalaze građevine izuzente arhitektonske lepote i vrednosti. Stambene kuće prelepih fasada, sagrađene početkom prošlog veka, krase ovaj deo grada. Iznad njih se nalazi još jedno građevinsko zdanje u kome se nalazi policijska stanica. Čitav ambijent centralnog dela Knjaževca daje romantičnu atmosferu starih evropskih gradića, a upravo zbog reke podseća na italijansku Veneciju. Na drugom kraju grada nalazi se Džervinova kula (mada nije u tako dobrom stanju), još jedna znamenitost ovog grada koju treba obići.

Gondola na Staroj planini

Osim na vodi, posetioci Knjaževca mogu se provozati i planinskom gondolom, na Staroj planini. Polazna tačka gondole je mesto Jabučko ravnište i prevozi posetioce od hotela do ski staza. Kako najavljuju iz Opštine Knjaževac uskoro bi gondola trebalo da se produži do sela Ćuštica, pa će biti dugačka oko 3 kilometra. Ovde će se dobro provesti skijaši i svi ostali ljubitelji zimskih ekstremnih sportova, ali i oni koji samo uživaju u rekreativnoj šetnji i vožnji planinom. Predele netaknute prirode presecaju brojna planinska sela, u kojima smeštaj nude ljubazni i posvećeni domaćini koji pripremaju ukusnu tradicionalnu hranu. Od prirodnih atrakcija ne treba zaobići Babin zub i njegov vidikovac, kafić na stazi, vodopad Bigar i mnoge druge lokacije.

Gradić okružen i manjim planinama

Ne tako popularna Tupižnica je takođe u blizini Knjaževca i posebno je atraktivna planinarima koji često organizuju pešačke ture. Osim toga, na ovoj planini se poslednjih godina razvija i paraglajding, a poznata je i manifestacija „Dani jorgovana”. Jako je atraktivna i speleolozima, prvenstveno zbog jama Davidova propast i Tupižnička ledenica.

Ne treba zaobići ni Tresibabu, koja razdvaja knjaževačku i svrljišku kotlinu i ima nekoliko uređenih izletišta sa klupama i letnjikovcima, sa kojih se pruža neverovatan pogled na kotlinu i sam Knjaževac. Ova planina visoka je oko 800 metara i bogata lekovitim biljem i bobičastim plodovima koji se beru u različitim periodima godine.

Banjica - kupanje u lekovitoj smirujućoj vodi

Knjaževac je uveliko poznat i po lekovitoj vodi, izvorištu Banjica, odnosno Rgoška Banja, u kome je kupanje moguće i tokom hladnijih dana. Temperatura vode je oko 27 stepeni, što blagotvorno deluje na organizam kupača. Sama termalna voda, prema rečima Knjaževčana, dobra je za reumu i duševne bolesti. Zato na ovom kupalištu uvek ima ljudi, a u planu je izgradnja Rehabilitacionog centra pored samog prirodnog bazena, što se očekuje već 2023. godine. Voda sa ovog izvorišta puni i javni knjaževački bazen, koji je tokom zime natkriven i dostupan plivačima koji bi da ostanu u formi i van otvorene kupališne sezone.

Zavičajni muzej i druge kulturno-istorijske znamenitosti Knjaževca

Sa bogatom istorijom i nasleđem ovog kraja posetioci Knjaževca mogu da se upoznaju u Zavičajnom muzeju koji ima tri lokacije - dve u samom gradu i jednu u obližnjem selu Ravna. Jedna od zgrada muzeja je kuća Alekse Ace Stanojevića, osnivača Narodne radikalne stranke koji je nasledio Nikolu Pašića na predseničkom mestu ove političke partije. Druga zgrada datira iz 1906. godine i zaštićena je kao spomenik kulture. U ovom saniranom objektu nalaze se stalne postavke muzeja i organizuju se tematske izložbe. U selu Ravna nalaze se arheološki i etno park, dok se je u blizini i antičko naselje Timacum Minus.

Gurgusovačka kula koja se nalazi na uzvišenju iznad Knjaževca još jedna je znamenitost ovog grada. Podignuta je sredinom 19. veka na mestu gde je nekada bio turski šanac za nadgledanje grada.

IMG_20210725_165948

Knjaževac je raj za gurmane

Jagnjeće i svinjsko pečenje su specijaliteti Knjaževca, a ništa lošije ne pripremaju ni meso sa roštilja, mnogobrojna topla i hladna predjela i salate. U Knjaževačkim kafanama jednostavno nema loše hrane, a ono čime mogu da se podiče su i kvalitetna vina i rakije, i ukusni sirevi. Neke od najpoznatijih su kafane Kod Saše, Mala Verona, Kastelo, Srpska kafana, Markov konak i JB. Knjaževac je gastronomski centar ovog dela Srbije i idealna destinacija za gurmane, koji će „polizati prste” čak i posle doručka u pekari. Ovo je takođe i poznati višnjarski kraj pa se u ovom regionu mogu naći i specijaliteti od ovog voća - domaći džemovi, pekmezi, sokovi.

Knjaževac i njegova okolina obiluju mestima koja će pružiti nezaboravno iskustvo avanturistima koji od odmora očekuju više od pukog izležavanja. Iz Beograda je najbrže stići auto-putem do Niša, a zatim preko Malče i Svrljiga vožnja traje nešto manje od sat vremena. Ukupno na oko tri sata od prestonice, Knjaževac je atraktivna destinacija za odmor i uživanje. Posetioci će poneti mnogo lepih uspomena, suvenira i proizvoda domaće radinosti, a naročito će uživati u atmosferi Knjaževca ukoliko ga posete u julu, kada se održava tradicionalni Festival kulture mladih Srbije koji postoji već 70 godina. Još jedno od dragocenosti ovog kraja su druželjubivi i topli stanovnici ovog kraja Srbije, uz koje će se turisti osećati kao kod kuće.