Pihtijada u Rumenci | Turistički kalendar Srbije

  • Maja Popović
  • 2 min
  • 5. mart 2022.
  • Vodič

Rumenačka Pihtijada je turistička, kulturna i gastronomska manifestacija posvećena jedinstvenom gurmanskom specijalitetu naših krajeva - pihtijama.

Pihtije su tradicionalno srpsko jelo čija se priprema vezuje za kasnu jesen ili zimu, odnosno period svinjokolja. Ova želatinasta masa, koja potiče od višečasovnog kuvanja svinjskih papaka i ostalih hrskavičastih delova svinje, sadrži i komade mesa, povrća, beli luk i začine po ukusu. Kako bi se lakše stegla, hladniji deo godine je pravo vreme za njihovu pripremu.

Rumenačke pihtije se pak razlikuju od ostalih jer su bogatije od drugih, sadrže više mesa, a neretko sadrže i meso drugih životinja, te se smatraju pravim brendom ove varošice nadomak Novog Sada. Štaviše, lokalne domaćice pripremaju čak i vegeterijanske pihtije.

Pihtije su jedno od onih jela oko kojih su mišljenja polarizovana – dok ih jedni obožavaju, drugi ne žele ni da ih probaju. Deca su često odbijaju da ih okuse, kako zbog izgleda, tako i sadržaja. Za razliku od njih, starijima su pihtije jedna od glavnih asocijacija na zimu. Zato se često kaže da ljubav prema pihtijama dolazi sa godinama.

Ipak, gastronomska ponuda Rumenačke pihijade zadovoljiće svačiji ukus, jer je osim pihtija tokom manifestacije moguće uživati i u drugim mesnim specijalitetima, a pre svega čvarcima koji se tope na licu mesta.

Pihtijada je vremenom ujedinjena sa Zimskim danima kulture, kulinarstva i starih zanata, pa zanimaciju za sebe mogu naći i oni koji nisu ljubitelji mesa i mesnih prerađevina. Nezaobilazno, ovde se mogu naći domaća vina, rakije i kolači.

Tokom manifestacije pravi se „najpihtija“ koja se svake godine produžava i upisuje u Ginisovu knjigu rekorda. Tako je na primer 2015. godine, za pihtije dužine 22 metra utrošeno oko 1.200 kilograma mesne mase.

Za vreme trajanja Pihtijade u Rumenci se pripremaju pihtije, kako za degustaciju, tako i za takmičenje - onih od klasičnih svinjskog mesa, do kombinovanih, koje sadrže različite vrste mesa poput divljači i ribe. Za ove su presudni kvalitet i ukus, a estetski najlepše ukrašene su posebna kategorija.

Cilj ovog dvodnevnog događaja, koji je prvi put održan 2003. godine, je očuvanje lokalne gastronomske tradicije i kulture, uz promociju pihtija kao rumenačkog brenda. Osim gostiju i takmičara iz Srbije, ovaj događaj posećuju gosti iz regiona, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske i Rumunije.

Pihtijadu organizuje Udruženje građana „Rumenačka pihtija 2003“. Ovogodišnje 19. izdanje rumenačke Pihtijade održaće se 5. marta.

Više informacija o nastupajućoj manifestaciji može se dobiti iz lokalnih medija ili na internet stranici Turističke organizacije Vojvodine.

Tagovi

Kategorije: