Obilaznica oko Beograda konačno završena

Deonica Koridora 10, između tunela Straževica i petlje Bubanj potok završena je i otvorena za saobraćaj 29. juna.

Otvaranjem ove deonice, dužine nešto manje od 10 kilometara, kompletirana je takozvana obilaznica oko Beograda - kapitalni infrastrukturni projekat koji je trajao više od tri decenije.

Puštanjem u rad obilaznice oko Beograda kompletan tranzitni saobraćaj, koji se do juče odvijao kroz sam grad, ubuduće će biti preusmeren na saobraćajnicu koja će sa po tri trake u oba smera povezati dve ključne petlje Koridora 10 - Beograd i Bubanj potok.

Obilaznica
FOTO: Pixabay

Ukupna dužina obilaznice iznosi oko 47 kilometara, a vreme potrebno za njeno prelaženje oko 25 minuta, što bi putnicima u tranzitu trebalo da značajno skrati vreme i troškove prolaska kroz Beograd.

Osim toga, očekuje se i značajno smanjenje opterećenja mosta Gazela i dela autoputa koji prolazi kroz grad, a sve to bi trebalo da rezultira i opštim smanjenjem gužve u saobraćaju, a onda i smanjenjem broja saobraćajnih nezgoda, buke i emisije štetnih gasova u centru grada.

Izgradnjom oblilaznice oko Beograda savladan je jedan od najkompleksnijih saobraćajnih projekata u zemlji na kome se radilo pune 33 godine.

Radovima na ovom projektu ipak nije kraj, jer se u narednim godinama očekuje izgradnja novog kraka koji bi od petlje Bubanj potok, preko Vinče i Dunava, trebalo da bude spojen sa Pančevom i kompletira saobraćajni prsten oko srpske prestonice.