Najbolji restorani u Nišu: 7 autentičnih mesta za klopu u carskom gradu

Najveći grad južne Srbije čuven je po ukusnoj hrani, naročito po specijalitetima od mesa među kojima zastavicu definitivno odnosi roštilj, koji u Nišu ne može biti loš. Ipak, meso sa skare nije jedino što ovaj grad može da ponudi. Tu su mnogi specijaliteti koji mogu da zadovolje gurmane različitih senzibiliteta. Niški restorani nude i različita tradicionalna kuvana jela, italijansku kuhinju, morske i rečne specijalitete, jagnjeća i svinjska pečenja i mnoge druge đakonije iz svojih kuhinja. Izdvojili smo najoriginalnija mesta za klopu u Nišu, bilo da se ističu po svojoj izuzetnoj kuhinji, posebnom ambijentu ili drugim specifičnostima južnjačkog kraja.

Najbolja ovčetina je kod Dagija

Lako je pretpostaviti koji je specijalitet ovog restroana uz jedan pogled na posude, tanjire, salvete, podmetače i sve brendirane predmete u ovom objektu. Slika nasmejane ovce samouvereno poručuje šta se najbolje priprema kod Dagija, na Trošarini. Nadaleko čuven po jagnjećem pečenju, ali i roštilju od ovčijeg mesa, ovaj restoran je izbor mnogih Nišlija kao i posetilaca iz regiona. Na meniju se, osim ukusne jagnjetine, nalaze i kobasice, uštipci, ćevapi i pljeskavice od ovčijeg mesa, a za one koji nisu strasni mesojedi tu su i čorbice i kuvana jela. Restoran Dagi Plus uređen je u etno stilu i sastoji se od nekoliko različitih celina, odnosno prostorija koje gostima odaju utisak kao da su uvek u drugačijem okruženju. Drvo i razne sitnice na zidovima ostavljaju dojam tople domaćinske atmosfere, a i bašta ovog restorana u senci drveća je prijatna čak i u najvrelijim danima.

Restoran Dagi Plus (FOTO: Tanja Reginek)

Birtija kod Dušana - avangardna kuhinja i ambijent

Lubitelji nekonvencijalne hrane, koja pak ne beži od tradicionalnih sastojaka poput leskovačke sprže i kiselog kupusa, trebalo bi da posete Birtiju kod Dušana. Dimljene butkice u pivu, ćuretina u belom vinu, pikant svinjetina i jagnjetina u parmezan sosu samo su neki od specijaliteta Dušanove kuhinje. Spisak gurmanluka koje iz svoje kuhinje izbacuje ovaj restoran sa svega nekoliko stolova, nikada nije konačan. Kuvar uvek osveži meni novim egzotičnim jelom koje ne košta mnogo, pa je ovo mesto za svačiji džep. Na karti pića ovde se nalazi i kraft pivo male leskovačke pivare, pa će gurmanluk biti potpun. Birtija kod Dušana se nalazi u blizini Doma zdravlja.

Čardak butkice, ni na nebu ni na zemlji

Za ljubitelje jagnjetine tu su i sarmice od ovog mesa, a u Nišu su najpoznatije one u restoranu Čardak. Takozvane čardak butkice rado jedu svi gosti ovog objekta, uz etno sirenje koje je takođe specijalitet ovog restorana, a služi se kao toplo predjelo. Sasvim sigurno će olizati prste i oni koji u Čardaku poruče teleću glavu ili repove. Ovaj restoran je takođe uređen u etno stilu - drvo, ćilimi i detalji starinskih kuhinja daju ovom objektu utisak boravka u staroj bakinoj kući na selu. Sigurno će svaki obrok u ovom objektu biti upamćen po ukusnim zalogajima i domaćinskom ambijentu, a za one koji nisu dosad bili, nalazi se iza Parka Svetog Save, u naselju poznatom kao BK.

Restoran Čardak (FOTO: Etno restoran Čardak)

Slatki zadatak - otkriti Gurmanovu tajnu

Jagnjetina i teletina ispod sača, srneći gulaš i drugi gurmanluci od domaćih životinja ili divljači, zaštitni su znaci Gurmanove tajne, restorana koji se nalazi u Niškoj Banji. Čuveni su i po sukanoj piti koja je idealan doručak, a gosti neće zaboraviti ni ukus bilo kog specijaliteta sa roštilja. Na meniju su i teleća čorba, biftek, rebarca na kajmaku i mućkalica. Razne pikanterije svrstavaju ovaj restoran među one sa najširom ponudom, pa će zadovoljiti goste najrazličitijih ukusa. Oni koji budu obedovali u bašti ovog restorana uživaće na čistom banjskom vazduhu koji je pirjatan čak i usred leta.

Prava italijanska kuhinja u Trattoria da Roberto

Iako čuven po roštilju, Niš odnedavno ima i pravi tradicionalni italijanski restoran - Trattoria da Roberto, koji se nalazi u Dušanovoj ulici. Popularnost ovog mesta krenula je vrtoglavo uzlaznom putanjom odmah po otvaranju, o čemu svedoči veliki broj gostiju koji je već probao specijalitete italijanske kuhinje u ovom restoranu. Uz pice, paste i druge delikatese koje priprema kuvar iz Italije, ljubitelji ove kuhinje mogu da popiju i autentična italijanska vina, kao i liker od kamilice koji se takođe pravi u ovoj zemlji. Ambijent u ovom restoranu je sveden i ugodan, takođe vrlo prijatan za prvi jutarnji espresso, baš kao u Italiji.

Restoran Trattoria da Roberto (FOTO: Nemanja Petrović)

Pleasure nudi velika i mala zadovoljstva na više lokacija

Oni koji dan započnu kalimero sendvičem mogu biti sigurni da će, ako ga i ne preskoče, imati jako kasni ručak. Ovu đakoniju od hleba, jaja i preliva sa spanaćem prave u restoranu Pleasure. Omleti, sendviči, burgeri, kanapei, pice i paste, rižota - sve ovo će naći gosti modernog restorana. Od gastronomskih delicija u Pleasure-u mogu da se kušaju i biftek sa sosom od paradajza, mocarelom i njokama sa spanaćem, a za prefinjena nepca tu je i ćuretina sa pistaćima. Restoran je savremenog ambijenta i nalazi se na tri lokacije - kod Hale Čair, nadomak pešačke zone u samom centru grada u Drvarskoj ulici, kao i u čuvenom Kazandžijskom sokačetu.

Riblja konoba za specijalitete iz vode

Ukus ribe sa tanjira restorana Ribilja konoba, dugo će pamtiti čak i najzahtevnija nepca. Na meniju su smuđ, šaran, som, ali i morkse ribe poput lososa, oslića, skuše, tunjevine, kao i jastog, dagnje, škampi, lignje i drugi gurmanluci iz vode. Gosti se svakako neće pokajati pri izboru bilo kog od specijaliteta ovog restorana, gde mogu da kombinuju ribu sa pastama, rižotom pa čak i sa pasuljem. Ljubitelji ribe mogu da probaju pasulj sa dimljenim šaranom kao i više vrsta ribljih salata, škampe na grilu i račiće na buzaru. Riblja čorba i paprika su već klasika među jelima, ali će u Konobi ovi specijaliteti imati poseban šmek. Restoran se nalazi u blizini Narodnog pozorišta, pa ga nije teško pronaći.

Riblja Konoba Laszlo Tavaszi
Riblja konoba (FOTO: Laszlo Tavaszi)

Svako ko je ikada jeo u Nišu, zna da ovaj grad obiluje ukusnom i jakom hranom. Jedina mana je što nema velike ponude za vegetarijance, a vegani će posebno imati problema sa obrocima u carskom gradu. Ljubitelji mesa i tradicionalnih jela, sa druge strane, uživaće u gotovo svakom zalogaju ukoliko posete bilo koji restoran sa ove liste. Sa porodicom, prijateljima ili sami, gosti niških restorana polizaće prste posle svakog obroka. Želimo im - Bon appetit!