Muzej šibica | Muzeji Srbije

Šibice kao tehnološko i marketinško „čudo“

Šibice, žižice ili palidrvca, početkom 19. veka predstavljale su, verovali ili ne, svojevrsnu tehnološku inovaciju u svetu.

Prvobitno nastale u Engleskoj, zbog svoje značajne funkcije te izrazito praktičnog pakovanja, početkom 20. veka vrlo brzo rasprostranjene su po celom svetu, dobivši, pored osnovne namene, još jednu - marketinšku.

Kutije šibica, tako, postale su popularno sredstvo za reklamiranje najrazličitijih proizvoda i usluga širom planete. Na njima su štampani slogani, iscrtavani i oslikavani najrazličitiji motivi, simboli, karikature, istorijski događaji, replike poznatih umetničkih dela, najrazličitiji natpisi u raznim bojama, na raznim jezicima.

Kutije šibica
Kutije šibica

Sakupljanje šibica - od hobija do muzeja

Masovna rasprostranjenost ovih šarenih i praktičnih kutijica uslovila je nastanak i jednog simpatičnog hobija - kolekcionarskog prikupljanja šibica, izrazito popularnog sredinom prošlog veka.

Jedan od najvećih kolekcionara - filumenista, u svoje vreme, bila je i čuvena jugoslovenska glumica i kostimograf Jasna Novak. Zahvaljujući njenoj prebogatoj kolekciji šibica, pre nekoliko godina osnovan je izuzetno originalan i jedinstven Muzej šibica koji se nalazi u Sremskim Karlovcima, u privatnom vlasništvu.

Kolekcija šibica, koja se neprestano dopunjuje, trenutno broji oko 40 000 eksponata iz svih delova planete i spada u drugu najveću kolekciju u Evropi. Prva se nalazi u istovetnom muzeju Stokholmu, ali kako se u njemu nalaze samo „domaće“ šibice švedskih proizvođača, muzej u Sremskim Karlovcima mogao bi se označiti kao vlasnik najveće kolekcije svetskih šibica u Evropi! Među njima se nalaze kutijice i palidrvca najrazličitijih oblika, veličina, dizajna i materijala, od nekih neuobičajeno velikih, do „mikro“ šibica veličine svega 1 centimetar.

Tu su i japanske šibice koje predstavljaju prava mala umetnička dela, odnosno italijanske na čijim su kutijicama oslikane replike čuvenih renesansnih slikarskih dela. Kolekcija šibica obuhvata razdoblje od oko 170 godina te predstavlja i svojevrsnu hroniku društvenih promena i trendova u svetu.

Stoga, ukoliko vas put vodi preko Sremskih Karlovaca, topla preporuka da pored ostalih znamenitosti ovog prelepog gradića, posetite i ovaj simpatični, nesvakidašnji, ali i najveći muzej svoje vrste u Evropi.