Narodni muzej u Kruševcu | Muzeji Srbije

Narodni muzej u Kruševcu posvećen je sakupljanju, zaštiti i očuvanju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa kruševačkog kraja i okoline.

Ovaj objekat zauzima značajno mesto u turističkoj i kulturnoj ponudi Kruševca, a nalazi se blizu ostataka dvora kneza Lazara i crkve Lazarice. Prvobitno je bio smešten u Kući Simića, a danas se Narodni muzej u Kruševcu nalazi u arheološkom parku.

Stalna muzejska postavka smeštena je u nekadašnjoj kruševačkoj gimnaziji, zdanju koje je izgrađeno 1863. godine u neoklasističnom stilu. Zgrada je ukrašena secesionističkim dekorativnim elementima iz 1908. godine.

Fond Muzeja podseća na kulturu i tradiciju dugu šest milenijama, a čini ga arhivska građa koja datira od praistorije, pa sve do polovine 20. veka. Danas je sačuvano više od 23 000 artefakata koji pripadaju prirodnjačkoj, erheološkoj, etnološkoj, istorijskoj, kulturno-istorijskoj, arheološkoj i likovnoj zbirci. O praistoriji, antici, srednjem veku, periodu turske vlasti, obnovi srpske državnosti i novijoj istoriji svedoče najrazličitiji muzejski predmeti.

Posebno mesto u Stalnoj postavci imaju grnačarija, praistorijski i antički nakit. Pažnju javnosti veoma privlači zbirka srednjovekovnog oružja i oruđa, nakit, novac i keramika, a među najinteresantnijim eksponatima izdvajaju se replika haljine kneza Lazara, maketa Vidovdanskog hrama Ivana Meštrovića, zaostavština porodice Binički i muzički rukopis legendarne kompozicije Marš na Drinu.

Spomen zbirke Dragoslava Vasiljevića Fige i Milana Milovanovića čine deo muzejske postavke, kao i legati Stevana i Stanislava Biničkog i sestara Mihailović.

Kruševački narodni muzej otvoren je 1951. godine . Reč je o regionalnoj ustanovi kulture koja prikazuje kulturnu baštinu Rasinskog okruga. Čine ga četiri gradska objekta:

  • Centralni objekat u Kruševcu
  • Umetnička galerija
  • Kuća Simića
  • Memorijalni kompleks Slobodište

Centralno zdanje, pored Stalne postavke koja se prostire na dva sprata, poseduje i Veliku salu u kojoj se organizuju predavanja, povremene tematske izložbe i dr. Osim istraživačke, Muzej obavlja i kulturno-prosvetnu i izdavačku delatnost.

Stalna postavka

U okviru Umetničke galerije izložena su umetnička dela u pet prostorija. Reč je o međusobnom povezanom izložbenom prostoru koji je autentičan, jer je nastao početkom 20. veka. U Kući Simića izložena je Stalna postavka u okviru koje je prikazan tipičan kruševački građanski dom s početka 19. veka.

Zamisao Bogdana Bogdanovića bila je da se oformi Memorijalni kompleks Slobodište. To se i desilo šezdesetih godina prošlog veka na mestu gde je bilo stratište u Drugom svetskom ratu.

Narodni muzej u Kruševcu, kao jedna od najvećih gradskih atrakcija, otvoren je za posetioce radnim danima i subotom od 8 do 15 časova. Cena ulaznice iznosi 150 dinara, a za grupne posete neophodno je minimum 12 osoba.