Muzej Ponišavlja u Pirotu | Muzeji Srbije

Muzej Ponišavlja nalazi se u Pirotu negujući sećanje na bogatu tradiciju i kulturnu prošlost ovog kraja.

Reč je o najbolje očuvanom kulturnom spomeniku koji je nastao sredinom 19. veka. Ova ustanova kulture smeštena je u kući malog Riste, kako su ga savremenici zvali, i riznica je retkih predmeta iz prošlosti.

Stalnu postavku Muzeja Ponišavlja čini nekoliko zbirki: Arheološka, Etnološka, Istorijska i Zbirka istorije umetnosti.

U okviru Arheološke zbirke predstavljen je razvoj društva od trenutaka kada su ljudi počeli da se bave zemljoradnjom i pripitomljavaju životinje.

Etnološka zbirka jedna je od najstarijih muzejskih zbirki, a među prvim predmetima u Muzeju se našao takozvani kalemaan. Grnčarija, tkački zanat, nošnja i nadaleko čuveno ćilimarstvo prikazano je u etnografskom odeljenju.

Od samog osnivanja Muzeja postoji i Istorijska zbirka, a prvi upisani predmeti u ovu zbirku bili su turski jatagan, ruski gerandirski mač, dvocevni mali pištolj i drugo.

Zbirka istorije umetnosti predstavlja najmlađe muzejsko odeljenje. Iako je skromno, ovo odeljenje je heterogeno i sadrži nekoliko celina.

Muzej Ponišavlja u Pirotu (FOTO: Maja Bakarić)

Stalna postavka sadrži autentične predmete, pa se izdvajaju zastava pevačkog društva „Momčilo“ iz Pirota. Jedan od najvrednijih muzejskih eksponata je vojnički hleb tain koji je Piroćancu Aleksi Zdravkoviću služio kao amajlija tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata. Eksponat se može videti tek povremeno na izložbama.

U prizemlju su izloženi predmeti drvenog i metalnog pokućstva i pirotska grnčarija, na spratu je nameštaj koji je pripadao porodici Hristić i drugim uglednim pirotskim porodicama toga doba, a delovi nakita i odeće pirotskog kraja i okoline izloženi su u vitrinama.

Počasno mesto u Muzeju ima pirotski ćilim različitih boja, ornamenata i šara.

Muzejska zbirka sadrži nekoliko hiljada predmeta koji se čuvaju u depou, a među artefaktima se izdvajaju i retka knjiga „rusalka“, stolica „krakalja“ koja datira s početka 19. veka, kućni ikonostasi, kao i viola koju je Ćira Rančić nosio preko Albanije.

Kada se malo zaviri u ovu autentičnu gradsku kuću iz 19. veka mnogo je neispričanih priča. Vispreni pirotski trgovac uspeo je da nadmudri Turke i da u to vreme izgradi kuću na sprat koja je bila prava retkost. Tako kuća uglednog pirotskog trgovca Hriste Jovanovića postaje jedna od najraskošnijih u pirotskom kraju. Raskošna fasada i krov i skladan raspored unutrašnjih prostorija karakteriše balkansko orijentalni stil. Kuću čine podrum, prizemlje i sprat. Pod zaštitom je države i predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Muzej Ponišavlja Pirot
Muzej Ponišavlja - enterijer (FOTO: Stefan Batočanin)

Muzej Ponišavlja u Pirotu otvoren je radnim danima od 8h do 15h, a subotom radi od 9h do 14.30h.