Muzej Krajine u Negotinu | Muzeji Srbije

Muzej Krajine nalazi se u Negotinu i posvećen je očuvanju i zaštiti kulturnih dobara Negotinske Krajine. Predstavlja jedan od prvih muzeja kompleksnog tipa koji je otvoren u ovom delu Srbije. Sa radom započinje 1934. godine, godinu dana nakon obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Timočke Krajine od turske vlasti koja je i bila povod za osnivanje Muzeja.

Muzejski fond čuva više od 15 000 predmeta, a negotinskom muzeju još pripadaju:

  • Centralna zgrada sa istorijskom, umetničkom, etnološkom i arheološkom postavkom
  • Muzej Hajduk Veljka
  • Rodna kuća Stevana Stojanovića Mokranjca
Centralna zgrada Muzeja krajine (FOTO: Aleksandar Miljić)

Muzej se posebno brine i o arheološkom nalazištu Vrelo-Šarkamen i o rodnoj kući Momčila Rankovića koja se nalazi u selu Rajac.

Stalna postavka Muzeja Krajine prikazuje istorijski, ekonomski i kulturno-prosvetni razvoj Negotina. Izloženi eksponati datiraju još iz geološko-paleontološkog perioda, a hronološki raspoređeni artefakti prate razvitak ovog kraja sve do kraja 20. veka.

Arheološko odeljenje smešteno je u prizemlju i u lapidarijumu, te su u ovom delu Muzeja prikazani predmeti koji datiraju od paleolita, pa sve do srednjeg veka. U nekropolama i srednjovekonvnim naseljima pronađeni su predmeti koji potiču iz perioda od 7. do 14. veka i oni zauzimaju posebno mesto u okviru arheološke postavke.

Fosilni ostaci mekušaca, riba, dupljara, sisara, vulkanske stene, kristalni škriljci, peskoviti sedimenti, kameno oružje i oruđe, sekire, zoomorfna i antropomorfna plastika, gvozdena koplja i mačevi, bodeži, keramički predmeti samo su deo kulturno-istorijskog nasleđa koje je dostupno javnosti.

Muzej Hajduk Veljka (FOTO: Muzej Krajine)

Boravak Rimljana na ovim prostorima obeležava antički period, a o njihovoj dominaciji najbolje svedoče statue, metalno oružje i oruđe, novac, nadgrobni spomenici, metalno i keramičko posuđe, itd. Posebno se izdvajaju mermerna ikona Libere i Libera, bronzana statua Neptuna i nalaz iz svetilišta Jupitera Dolihena.

Istorijska, etnološka i umetnička zbirka nalaze se na spratu Muzeja i prate period od kraja 19. veka, pa sve do početka 20. veka.

Stalna etnološka postavka prati seoski i gradski život negotinskog kraja, pa posetioci mogu da vide delove pokućstva, nakit, odeću, nameštaj, srpsku i vlašku nošnju. Istorijska zbirka prati privredni razvoj Negotinske Krajine, socijalistički period i 13. pešadijski puk, zatim period balkanskih i Prvog svetskog rata. Osim oružja i vojničke opreme, u ovom delu Muzeja izložene su i razglednice i fotografije koje prikazuju odlazak srpske vojske na ostrva Krf i Vido. Na spratu su izloženi i portreti značajnih ličnosti 19. veka.

Muzej kuca Stevana Mokranjca Danijela Tomash
Rodna kuća Stevana Stojanovića Mokranjca (FOTO: Danijela Tomaš)

Muzej je za posetioce otvoren radnim danima od 8 do 18h, a vikendom od 10 do 16h. Cena karte iznosi 200 dinara, dok je za učenike sa teritorije opštine Negotin ulaz besplatan.