Dečiji muzej i Galerija igračaka | Muzeji Srbije

Dečiji muzej sa galerijom igračaka i interaktivnom postavkom smešten je u prizemlju Muzeja nauke i tehnike, na beogradskom Dorćolu.

Otvoren 2012. godine, ovaj muzej predstavlja pravu oazu za mališane i svojevrstan vremeplov za starije sugrađane, roditelje, bake i deke.

Koncipiran u dve celine, Dečiji muzej poseduje reprezentativnu Galeriju igračaka, sa bogatom zbirkom od preko dve stotine eksponata - igračaka iz različitih perioda, od kojih su neke starije i više od jednog veka.

Među njima nalaze se raznovrsne krpene i porcelanske lutke, automobilčići, drvene, limene i plastične igračke, muzičke kutije, igračkice na navijanje, društvene igre, kao i legendarni modeli parne mašine i železničke stanice. Najstarija igračka u Muzeju trenutno je drveni konjić za ljuljanje iz 19. veka.

Drugu celinu Muzeja čini interaktivni deo stalne postavke pod nazivom „Proširena stvarnost“, gde se primenom modernih tehnologija likovi i informacije iz stvarnog sveta kombinuju sa kompjuterski generisanim slikama i tako objedinjeni projektuju na video-platno. Na taj način, mališani se na trenutak mogu naći „oči u oči“ sa dinosaurusom, medvedom ili pak robotom.

U sklopu Muzeja nalazi se i Naučni centar koji organizuje interesantne radionice tokom kojih se deca mogu uključiti u realizaciju raznovrsnih eksperimenata i na taj način zainteresovati za nauku.

Radno vreme Dečijeg muzeja je svakim danom osim ponedeljka, od 10 do 20 časova. Cena pojedinačne ulaznice iznosi 200 dinara, uz mogućnost popusta na grupne i organizovane posete. Za decu do 7 godina, ulaz je besplatan.

Dečiji muzej može predstavljati sjajnu zabavu i inspiraciju kako za decu, tako i za roditelje, stoga topla preporuka da sa svojim mališanima posetite Muzej i provedete kvalitetno vreme uz igru, učenje i malo nostalgije.

play-stone-1744676_1920

Kupovinom ulaznice posetiocima su na raspolaganju i sve ostale postavke u Muzeju nauke i tehnike.