Muzej knjige i putovanja | Muzeji Srbije

Jedinstveni Muzej knjige i putovanja smešten je u beogradskom naselju Banjica, u porodičnoj kući Viktora Lazića, advokata, pisca i svetskog putnika, direktora ove ustanove i realizatora jedne ideje koja je u porodici Lazić negovana više od 250 godina.

Zvanično postoji od 2016. godine, a među brojnim suosnivačima Muzeja su i pesnik Ljubivoje Ršumović, pisac Milovan Danojlić, akademik Matija Bećković, Mirjana Vuisić, supruga velikog glumca Pavla Vuisića, reditelj Emir Kusturica, istoričar i diplomata Dušan Bataković i mnogi drugi ugledni pisci, naučnici i umetnici.

U prebogatoj zbirci Muzeja, prikupljanoj tokom dva i po veka, nalazi se više od milion knjiga iz čak 90 država sveta. Među njima, ističe se mnoštvo onih čija se starost meri stotinama godina, zatim legati i arhive poznatih srpskih pisaca i umetnika, na hiljade autograma slavnih svetskih književnika poput Markesa, Prevera, Tagorea i drugih, dnevnici i stenogrami slavnih srpskih vojskovođa i političara, pisma i prepiske srpskih pesnika i pisaca, prva i originalna izdanja mnogih kapitalnih književnih dela...

Ipak, među stotinama hiljada unikatnih izdanja, posebnu atrakciju za većinu posetilaca predstavljaju knjige koje vode poreklo iz dalekih, istočnih zemalja i drevnih civilizacija, neobičnih dimenzija i oblika, izrađene od prilično netipičnih materijala.

Kako se radi o hiljadama „knjiga“, izdvajamo samo neke najatraktivnije:

  • Nekoliko hiljada knjiga ispisanih na pergamentu, papirusu i najkvalitetnijoj svili
  • Više od 3000 minijaturnih knjiga, manjih od nokta, među kojima je i najmanja štampana knjiga na svetu, veličine svega 3,5 milimetara
  • Budistički molitvenik štampan na štapićima od bambusa, ili one sa koricama od mermera i žada
  • Pravoslavne knjige iz Etiopije ispisane na placenti ovce
  • „Jestive“ knjige od pirinča
  • Knjiga u obliku lepeze, sa Šri Lanke
  • Indonežanske magijske knjige čiji su listovi napravljeni od palminog lišća, a korice od ljudskih kostiju
  • Knjiga od slonovog izmeta, sa Tajlanda
  • Knjiga za nepismene, u vidu „stripa“ starog 1200 godina
  • Najmanja Biblija na svetu
books-1655783_1920

Kako su knjige u Muzeju „dovlačene“ sa svih meridijana, tako isti predstavlja i svojevrstan muzej putovanja, sa mnoštvom artefakata, predmeta i autentičnih suvenira iz Azije, Afrike, Indokine i Južne Amerike.

Jednostavno, muzejska zbirka predstavlja svojevrsno nacionalno blago, koje iz dana u dan, prikupljanjem „novih“ starih knjiga, postaje još vrednije. U Muzeju ćete videti i čuti još mnogo toga zanimljivog što ne može stati u jedan članak, stoga topla preporuka da posetite Muzej knjige i putovanja u ulici Josipa Slavenskog 19/A, četvrtkom i petkom u periodu od 10 do 18 časova.

Cena ulaznice, koja zapravo predstavlja vašu donaciju Muzeju, iznosi simboličnih 300 dinara.