Kraft piva, domaće pivare i dobra muzika na Festivalu zanatskog piva u Staroj Pazovi

Zanatska piva u Srbiji poslednjih godina doživljavaju procvat – sve je više proizvođača, ali i onih koji sa radošću probaju nove ukuse iz manjih, domaćih pivara. Pivnice iz čitave Srbije i regiona obično tokom leta okupljaju brojni festivali zanatskog piva. Jedan od njih se organizuje i u Staroj, tačnije Novoj Pazovi, krajem jula ili početkom avgusta.

Pivo na točenje
Pivsko trojstvo: hmelj, slad i kvasac (FOTO: spooky_kid - Pixabay)

Zanatska piva u Srbiji poslednjih godina doživljavaju procvat – sve je više proizvođača, ali i onih koji sa radošću probaju nove ukuse iz manjih, domaćih pivara. Pivnice iz čitave Srbije i regiona obično tokom leta okupljaju brojni festivali zanatskog piva. Jedan od njih se organizuje i u Staroj, tačnije Novoj Pazovi, krajem jula ili početkom avgusta.

Kvalitet, prirodni sastojci, arome i autentičnost su ono što kraft pivo izdvaja u odnosu na industrijsko. Zato i ne čudi što su se mnogi ljubitelji ovog pića još od 70-ih godina udruživali kako bi pronašli ukus po svojoj, ali i meri ostalih ljubitelja pića od hmelja.

Srbija ne zaostaje za Evropom kada su u pitanju zanatska piva, a prema javnim podacima, postoji pedesetak registrovanih i isto toliko neregistrovanih proizvođača širom zemlje.

Jedno od mesta u Srbiji koje voli zanatsko pivo je i Stara Pazova, koje ima i svoje neformalno udruženje „Klub pivara Pazova“. Oni su grupa entuzijasta okupljenih oko ideje kuvanja piva u kućnim uslovima, odnosno - homebrewers-i.

„Tu smo da sa vama podelimo sve ukuse, mirise i arome kućno spravljenog odnosno zanatskog piva. Na šta mislimo kada kažemo "zanatsko pivo"? To je pivo koje proizvode mikro pivare u malim serijama i obraćaju pažnju na svaki detalj: ukus, gaziranost, boju i, naravno, 100% prirodne sastojke! Pa konačno možemo da nazdravimo pivom koje sadrži prirodne sastojke i proizvodi se u malim serijama, samo za prave pivopije! Jer život je previše kratak da biste pili nekvalitetno pivo“, navode na svojoj stranici.

S obzirom na to koliko je degustatora, ali i pivara, već nekoliko godina se u ovoj opštini na severu Srbije organizuje “Festival piva Stara Pazova”, koji postaje sve popularniji i posećeniji.

Gurmanski užitak uz fantastična piva

Svako ko je posetio neki festival zanatskog piva zna da tamo može da očekuje vrhunska pića, odličnu hranu i dobar provod uz koncerte i DJ-eve. Tako je i sa ovim dvodnevnim pazovačkim „Oktobarfestom“.

Festival se održava u samom centru Nove Pazove, ispred letnje pozornice, gde na desetine izlagača – proizvođača piva nudi najbolje iz svojih podruma. Festival piva odlična je prilika i za lokalne bendove da se promovišu i predstave publici svoju muziku.

Poseban izazov je i takmičenje u brzom ispijanju piva. Iako možda zadatak na prvi pogled deluje teško – popiti veliku količinu u što kraćem roku, ako se uzme u obzir da se ovde služe vrhunska piva sa fantastičnim ukusom, deluje da zadatak možda i nije neostvariv.

Osim piva, na festivalima poput ovog posetioci obično mogu da pregrizu nešto lagano, takozvani finger food, ali tu su i burgeri, ili kobasice koje odlično idu uz kraft čarolije. U zavisnosti od festivala, na ovim događajima mogu se naći i lokalni specijaliteti.

Zašto zanatsko pivo?

U vreme masovne proizvodnje sve je više onih koji od proizvoda očekuju da budu autentični, domaći, napravljeni od kvalitetnih sastojaka... U vreme kapitalizma kakvo danas živimo, posebno se ističu ljudi vođeni idejom da u kućnoj radinosti naprave svoj proizvod. Tako je sa domaćim voćem i povrćem, domaćim sokovima, vinom, a tako je i sa pivom.

Kvalitet je u ovim slučajevima uvek važniji od kvantiteta, a pravljenje zanatskih piva je i umetnost. Tokom kuvanja domaćih piva tehnika je drugačija, gotovo sve se radi ručno, pa tako i svaki gutljaj nosi punoću ukusa i aroma.

Kraft pivare nemaju masovnu proizvodnju, pa se ni njihovi proizvodi ne mogu naći u pivnicama na svakom koraku, što ova piva čini još unikatnijim. Mali proizvođači se, trudeći da naprave i čuvaju brend, posvećuju svakom detalju. Imena, etikete i ambalaža na prvi pogled odaju utisak piva oko kog se neko mnogo potrudio, kako bi došlo do stola i nečije čaše.

čaša sa pivom
FOTO: stux - Pixabay

Pivsko trojstvo

Ako izumemo vodu, koja je takođe ključna jer čini najveći deo piva, za vrhunski ukus i prepoznatljiv kvalitet zaslužno je „pivsko trojstvo“ – hmelj, slad (ječmeni, pšenični, ražani) i kvasac. Bez ova tri kvalitetna sastojka pivo ne može pružiti nepcima iskustvo koje će pamtiti. Kada se ovom dobrom temelju doda strast prema proizvodnji piva, entuzijazam i kreativnost u kombinovanju ostalih stilova, sastojaka i aroma – gotovo je izvesno da će svaki proizvod imati poseban pečat.

Na sam ukus piva utiče i voda – meka voda se upotrebljava kada se proizvode svetla piva, dok je za izražen ukus tamnijih piva delimično zaslužna tvrda voda. Voda bogatija mineralima dodaće pivu poseban ukus, zato domaća piva nose i ukus podneblja sa kog dolaze.

Šta popiti?

Svako ko je nekada neodlučan, možda i po prvi put, otišao u pivnicu gde ima zanatskog piva ili na festival poput onog u Staroj Pazovi, sigurno je bio u nedoumici koje pivo da proba.

Važno je napomenuti da su zanatska piva često jača, jer imaju veći procenat alkohola nego industrijska, te tako treba sa njima biti na oprezu. Cilj je uživati u svakom gutalju, a ne popiti previše. I cena kraft piva je obično viša nego za industrijska, pa i zato treba pažljivo izabrati koje pivo probati, odakle početi.

Kada stignu na festival, posetioci mogu da vide brojne štandove, manje ili više poznate brendove. Tu su uglavnom i prijatni ugostitelji koji pomažu nesigurnim pivopijama u izboru.

Često pitanje je: „Da li želite lager, ale, afrička ili lambic piva?“ koje može da zbuni ne tako vrsne poznavaoce. U pitanju je podela piva prema vrsti kvasca od kog se prave.

Zato je za onog ko ne zna šta tačno želi, važno da to i kaže. Tada osoblje za štandovima, uz preciznija pitanja, može doći do idealnog ukusa.

„Da li volite tamno pivo bogatijeg ukusa ili svetlo, osvežavajuće? Da li želite jače ili slabije? Da li preferirate slatkaste voćne ili citrusne arome? Da li želite da probate sladno, tamno/pečeno, zadimljeno?“ – uz preciznije odgovore na ova pitanja, velika je šansa da će nepce dobiti baš onaj ukus koji mu je potreban.

Uostalom, festivali piva, poput Festivala piva u Pazovi, upravo tome i služe – da što veći broj ljudi, u dobrom društvu i uz muziku, proširi svoje ukuse i upozna se sa kraft magijom.