Kosidba na Rajcu | Turistički kalendar Srbije

Kosidba na Rajcu je turistička manifestacija koja se održava svakog leta na Valjevskim planinama. Osim takmičenja u košenju trave, obuhvata i sportska takmičenja, koncerte i sajam poljoprivredne mehanizacije.

Na severozapadu Srbije, kao deo planinskog masiva Suvobor, na 600 do 800 metara nadmorske visine uzdiže se visoravan Rajac. Zbog svoje lepote i blagotvorne klime, 1963. godine ovaj lokalitet proglašen je parkom prirode.

Kosidba je jedan od najznačajnijih poslova u stočarskim krajevima kakav je zapadna Srbija. Nekada su se kosači okupljali jedni kod dugih i zajednički obavljali ovaj nimalo lak posao, koji se često potom pretvarao u pravu svetkovinu.

Kosidba na Rajcu je najpoznatija, ali i najstarija manifestacija ove vrste u Srbiji. Prvi put je održana kad i narodni vašar, 1892. godine, a tek sredinom prošlog veka prerasta u turističku manifestaciju.

Kosidba na Rajcu predstavlja simboličan svečani završetak kosidbe planinskih livada. Tom prilikom kosači oblače letnju narodnu nošnju, slamene šešire i šarene vezene torbe. Osim svojom veštinom, kosači se izvajaju po svom stasu, nošnji i pesmi, a najistaknutiji među njima imaće čast da predvodi kosače naredne godine.

Uz njih, tu su u narodnim nošnjama vodonoše, domaćice, trubači i pevači. Vodonoše kosačima tole žeđ, vodom iz testija, donesenom sa hladnih planinskih izvora. Osim vode, služi se i lokalna prepečenica.

Na dan Kosidbe, ujutru oko devet sati, počinje okupljanje učesnika mobe, a kosače predvodi prošlogodišnji pobednik. Uz zvuk trube, odigra se Đidijsko kolo, otpeva kosačka pesma, a potom povorka u svečanom defileu krene prema vrhu planine do livade gde se održava kosidba.

Običaj je u ovim krajevima da se kosidba završava do Petrovdana, 12. jula, pa je ova manifestacija obično zakazana za prvu nedelju posle praznika. Tokom tri dana prikaže se tradicija, uz zabavu se zavši važan posao, igraju se odbojka i drugi sportovi, ali i demonstrira poljoprivredna mehanizacija. Spoj lepog i korisnog se u večernjim satima zaokruži koncertom nekog od poznatih muzičkih imena.

Miris sveže pokošene planinske trave širi se i meša sa ručkom koji na travi postavljaju domaćice, takozvane ručkonoše. Na kraju kosidbe, svi se okupe oko pozornice da pozdrave najbolje kosače i da odmere Đidiju koji će povesti Kosidbu sledeće godine. Takođe, ovo je nekada bila prilika za mlade momke i devojke da se upoznaju, a neretko i ugovore brak.

Danas ovaj događaj ima i međunarodni karakter, jer pored kosača iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koji učestvuju svake godine, ovom takmičenju se odazivaju i kosači iz Velike Britanije, Islanda, Holandije, Rumunije, Rusije, Mađarske i drugih zemalja.

Kosidbu na Rajcu organizuju Opština Ljig i lokalna turistička organizacija, a više o ovogodišnjem izdanju manifestacije može se saznati na zvaničnoj internet stranici i u lokalnim medijima.