Farbanje auta: šta treba znati pre odlaska kod auto lakirera?

Oštećenje farbe automobila spada u onu vrstu akcidenata koje vozače možda i najviše iritiraju. Iako nisu od suštinskog značaja za funkcionalnost vozila, ogrebotine na limariji narušavaju estetiku našeg ljubimca, snižavaju mu vrednost na tržištu polovnih automobila, a njihovo saniranje često ume i da košta poprilično.

Od „očešavanja“ u vožnji ili na parkingu, preko ogrebotina izazvanih prirodnim i drugim nepogodama do onih nastalih kao posledica vandalizma, uzroci oštećenja farbe na automobilima su brojni i garantuju glavobolju i neplanirane troškove. Stoga, u gradovima i naseljima sa pojačanom gustinom saobraćaja auto lakireri obično imaju pune ruke posla.

Ofarbani Porsche

Ako se već nađemo u situaciji da je našem automobilu potreban novi sjaj, korisno je znati da savremene tehnike farbanja, odnosno kvalitetne auto boje i lakovi, ne popravljaju samo estetski izgled vozila, već pružaju i određenu zaštitu od budućih hemijskih i fizičkih oštećenja.

Da bi automobil bio savršeno ofarban, a uloženi novac u potpunosti opravdan, neophodan je stručnjak od iskustva i poverenja. Međutim, ako nemamo direktnu ili barem internet preporuku, nije na odmet da pre odlaska kod najbližeg auto lakirera i sami zapamtimo ili naučimo neke osnovne stvari o farbanju automobila, kako bismo se na pravi način razumeli sa majstorom i što manje važnih detalja prepustili slučaju.

Farbanje automobila

Farbanje automobila ne spada u „uradi sam“ poslove

Mnogi bi, na prvu loptu, rekli da farbanje automobila i nije neka nauka te pomislili da bi to možda mogli i sami da urade, ne bi li uštedeli novac. Ipak, ovaj posao je mnogo komplikovaniji nego što izgleda i ukoliko ste bez iskustva, topla preporuka je da takve misli u startu odbacite. Ne zbog toga što eventualne greške nije moguće ispraviti, već iz krajnje praktičnih razloga – profesionalci će to uraditi mnogo brže, bolje i na kraju verovatno jeftinije nego da ste se sami upustili u auto lakiranje.

Detaljna priprema za farbanje

Priprema limarije za farbanje je prvi od dva neophodna uslova da bi naš automobil ponovo zablistao savršenim sjajem, odnosno da bi taj sjaj potrajao neko duže vreme. Naime, površina automobila predviđena za farbanje mora biti perfektno pripremljena, očišćena od korozije i neravnina, ispolirana i osušena, a to znači da sa nje mora biti uklonjena čak i najfinija prašina i vlaga. Slični uslovi važe i za prostoriju u kojoj se farbanje vrši, jer farbanje kompresorom (sprej pod pritiskom) tada daje najbolje rezultate.

Odabir odgovarajuće boje za farbanje

Drugi neophodan uslov za kvalitetno farbanje auta jeste pravilan odabir boje. Ovo je naročito važno kada se automobil farba parcijalno i kada treba uskladiti staru i novu nijansu. Osim toga, izbor auto boja i lakova je danas toliko veliki da se farbe mogu značajno razlikovati po hemijskom sastavu, gustini, elastičnosti, brzini sušenja, postojanosti, otpornosti na spoljašne uslove i drugim osobinama. Potpuni laik može lako napraviti grešku pri odabiru boje, zbog čega je važno da pre farbanja, u razgovoru sa majstorom, budemo upoznati sa svim prednostima i manama određenog tipa boje.

Auto farba nekada ne prekriva sve

U određenim situacijama, zavisno od stanja limarije, auto bojama ponekad nije moguće prikriti ili popraviti sve nesavršenosti karoserije, što nas može dovesti u neprijatnu situaciju kada dođemo po naš auto i očekujemo njegov savršen izgled. Stoga je takođe veoma važno da u toku pripreme za farbanje sa auto lakirerom razrešimo sve nedoumice u vezi sa budućim izgledom našeg auta.

Farbanje starog automobila