Galerija Sava Šumanović u Šidu | Muzeji Srbije

  • Milica Brković
  • 2 min
  • 3. januar 2022.
  • Vodič

Galerija slika Sava Šumanović nalazi se u Šidu i posvećena je liku i delu našeg poznatog slikara.

Želja „srpskog Sezana“, kako su ga nazivali, bila je da se po njegovoj smrti osnuje Galerija, a njegova majka Persida Šumanović tu ideju sprovela je u delo. Majka i sin delili su isto mišljenje, a to je da se slika najbolje može doživeti baš tamo gde je i nastala.

Slikarevo životno delo 1952. godine Persida Šumanović poklanja gradu i to deceniju nakon umetnikove pogibije. Danas se materijalno i umetnički veoma značajan slikarev legat nalazi u porodičnoj kući Šumanovića u Šidu.

U Galerijski fond ulazi ukupno 417 umetničkih dela, među kojima je 67 skica koje su naslikane različitim tehnikama. Neke su slikane akvarelom, a pojedine pastelom. Ima i crteža, ali i dela nastalih razblaženom tehnikom. Najbrojnija su dela naslikana tehnikom ulje na platnu i u Galeriji ih ima oko 350.

Galerija slika Sava Šumanović (FOTO: Marko Vasiljević)

Nekoliko svojih radova doneo je iz Pariza, a najviše dela Šumanović je naslikao tokom poslednjih deset godina života. Iako je bio neshvaćen zbog smelosti i želje da eksperimentiše i istražuje, Sava Šumanović se ipak smatra najvećim srpskim slikarom 20. veka.

Sto Šumanovićevih dela čini stalnu postavku Galerije. Reč je o slikama koje su nastale baš u Šidu i to tehnikom ulje na platnu. U okviru ove postavke izloženi su ciklusi Šiđanke, Dečiji likovi i Proleće u šidskim baštama.

Poznatnog srpskog umetnika najviše su inspirisale boje u okruženju i svetlost, ali se posebno izdvaja i ciklus čija je tema akt. Na Šumanovićevim slikama, pored žena i devojaka poreklom iz Šida, našli su se i najpoznatiji pariski modeli. Ipak, najviše je voleo da slika pejzaže, pa su Zimski pejzaži Save Šumanovića antologijska dela nacionalne umetnosti.

''Šidska periferija'', 1941. (FOTO: Marko Vasiljević)

Spomen kuća Save Šumanovića nalazi se u blizini Galerije u Šidu. Bila je sagrađena za potrebe pivare, ali se porodica Šumanović doseljava u nju kada je umetnik imao četiri godine. Osim detinjstva, Sava u ovoj kući provodi i poslednje godine života, pre nego što će biti svirepo ubijen od strane ustaša.

Od 1982. godine Spomen kuća otvorena je za javnost, a Zavod za zaštitu spomenika kulture proglašava je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Pored porodičnog nameštaja i izloženih predmeta, danas je u kući sačuvan i atelje u kojem je naslikano više od 600 slika.

Za ljubitelje lika i dela Save Šumanovića radno vreme Galerije je radnim danima od 9 do 18 časova, a subotom od 9 do 15h. Ulaznica za odrasle iznosi 100 dinara, dok je za decu karta na popustu od 50%.

Tagovi

Kategorije: