Galerija Sava Šumanović u Šidu | Muzeji Srbije

Galerija slika Sava Šumanović nalazi se u Šidu i posvećena je liku i delu našeg poznatog slikara.

Želja „srpskog Sezana“, kako su ga nazivali, bila je da se po njegovoj smrti osnuje Galerija, a njegova majka Persida Šumanović tu ideju sprovela je u delo. Majka i sin delili su isto mišljenje, a to je da se slika najbolje može doživeti baš tamo gde je i nastala.

Slikarevo životno delo 1952. godine Persida Šumanović poklanja gradu i to deceniju nakon umetnikove pogibije. Danas se materijalno i umetnički veoma značajan slikarev legat nalazi u porodičnoj kući Šumanovića u Šidu.

Galerija slika Sava Šumanović (FOTO: Marko Vasiljević)

U Galerijski fond ulazi ukupno 417 umetničkih dela, među kojima je 67 skica koje su naslikane različitim tehnikama. Neke su slikane akvarelom, a pojedine pastelom. Ima i crteža, ali i dela nastalih razblaženom tehnikom. Najbrojnija su dela naslikana tehnikom ulje na platnu i u Galeriji ih ima oko 350.

Nekoliko svojih radova doneo je iz Pariza, a najviše dela Šumanović je naslikao tokom poslednjih deset godina života. Iako je bio neshvaćen zbog smelosti i želje da eksperimentiše i istražuje, Sava Šumanović se ipak smatra najvećim srpskim slikarom 20. veka.

Sto Šumanovićevih dela čini stalnu postavku Galerije. Reč je o slikama koje su nastale baš u Šidu i to tehnikom ulje na platnu. U okviru ove postavke izloženi su ciklusi Šiđanke, Dečiji likovi i Proleće u šidskim baštama.

Poznatnog srpskog umetnika najviše su inspirisale boje u okruženju i svetlost, ali se posebno izdvaja i ciklus čija je tema akt. Na Šumanovićevim slikama, pored žena i devojaka poreklom iz Šida, našli su se i najpoznatiji pariski modeli. Ipak, najviše je voleo da slika pejzaže, pa su Zimski pejzaži Save Šumanovića antologijska dela nacionalne umetnosti.

Šidska periferija ulje na platnu

Spomen kuća Save Šumanovića nalazi se u blizini Galerije u Šidu. Bila je sagrađena za potrebe pivare, ali se porodica Šumanović doseljava u nju kada je umetnik imao četiri godine. Osim detinjstva, Sava u ovoj kući provodi i poslednje godine života, pre nego što će biti svirepo ubijen od strane ustaša.

Od 1982. godine Spomen kuća otvorena je za javnost, a Zavod za zaštitu spomenika kulture proglašava je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Pored porodičnog nameštaja i izloženih predmeta, danas je u kući sačuvan i atelje u kojem je naslikano više od 600 slika.

Za ljubitelje lika i dela Save Šumanovića radno vreme Galerije je radnim danima od 9 do 18 časova, a subotom od 9 do 15h. Ulaznica za odrasle iznosi 100 dinara, dok je za decu karta na popustu od 50%.