Solarni paneli – prednosti, mane i kome se zapravo isplate?

 • Nikola Igračev
 • 3 min
 • 30. mart 2022.
 • Dobre priče

Globalna energetska kriza je aktuelan problem planete koji tokom godina poprima sve veće razmere. Potrošnja prirodnih resursa, ratovi, manipulacija cenama energenata ili pak zaštita životne sredine samo su neki od razloga za istraživanje i masovni prelazak na alternativne i održive izvore električne energije.

Jedan od takvih izvora je i sunčeva energija koja se u struju pretvara zahvaljujući solarnim panelima. Ovi uređaji s godinama postaju prepoznati kao vrlo praktični ostvarujući benefite čak i u mikro okvirima, odnosno privatnim domaćinstvima. Zbog toga njihova prodaja u svetu poslednjih godina višestruko raste, a uzlazni trend primetan je i u Srbiji.

Koje su prednosti ugradnje solarnih panela?

Prednosti ugradnje solarnih panela su brojne:

 • Posmatrano na duže staze solarni paneli značajno umanjuju troškove za struju
 • Nakon instalacije solarnih panela, održavanje sistema zahteva minimalan trud
 • Solarni paneli su ekološki zahvalan i održiv vid proizvodnje električne energije
 • Proizvodnja struje solarnim panelima je nezavisna od društvenih, političkih i ekonomskih prilika
 • Proizvodnjom više struje nego što nam je potrebno doprinosimo jačanju lokalne elektromreže što može proizvesti određene beneficije
 • Kuće i stanovi koji se napajaju solarnom energijom imaju značajno višu vrednost na tržištu nekretnina

„Lošija“ strana solarnih panela

Korišćenje solarnih panela ima i svoje ograničavajuće faktore:

 • Proizvodnja struje solarnim panelima u velikoj meri je zavisna od geografskog položaja objekta, odnosno njegove osunčanosti, pa s tim u vezi i od doba dana, klimatskih i meteoroloških uslova
 • Efikasnost solarnih panela u velikoj meri zavisi od tipa i nagiba krova na koji se ovi postavljaju
 • Ugradnju solarnih panela ne možemo obaviti u sopstvenoj režiji, već to moraju odraditi profesionalci
 • Nabavka i instalacija solarnih panela inicijalno predstavlja veliku investiciju
 • Sa aspekta estetike, solarni paneli nisu naročito lep detalj na kući
 • Pravila za deponovanje i reciklažu solarnih panela u Srbiji još uvek nisu regulisana

Uprkos svim prednostima, isplativost ugradnje solarnih panela je relativna i nije zagarantovana, pa samim tim ni preporučljiva, bez adekvatnog i preciznog proračuna stručnjaka.

Kako izračunati isplativost solarnih panela?

Interesantno je da grubu procenu isplativosti možemo napraviti i sami, na osnovu raspoloživih podataka o potrošnji struje i podacima o ceni i performansama uređaja koje na svojim sajtovima transparentno prezentuju firme koje se bave ugradnjom solarnih panela.

Ako uzmemo da prosečna potrošnja struje u domaćinstvima iznosi oko 460 KWh i pretpostavimo da je u većini domova trećina te potrošnje ostvarena u nižoj tarifi (takozvana „jeftina“ struja), dolazimo do nekog prosečnog iznosa računa za struju od oko 4100 dinara.

Ukoliko pod prosečnom potrošnjom podrazumevamo svakodnevno korišćenje LED sijalica, televizora sa led ekranom, konstantan rad frižidera i povremeno korišćenje različitih uređaja snage do 3000W, naša mala solarna elektrana trebalo bi da ima kapacitet od barem 1,5 - 2 KWh. Ovu zalihu električne energije može bez problema obezbediti 6 solarnih panela snage 290W, čija cena, sa svom pratećom opremom, iznosi otprilike oko 3000 eura.

Podrazumevajući da su nagib i ekspozicija krova odgovarajući (orijentisani u pravcu jug-jugozapad, pod uglom od oko 30°) i da omogućavaju maksimalnu osunčanost panela, ovakva jedna elektrana trebalo bi da proizvede oko 313 KWh mesečno, što predstavlja oko 68% dosadašnje potrošnje. Petočeno u novac, solarni paneli na ovom primeru štede čak 2788 dinara u mesečnom računu.

b

Ako znamo cenu ove investicije i svesni smo cifre koju možemo uštedeti na mesečnom nivou, lako je zaključiti da se povrat ulaganja može osvariti za otprilike 10 godina. Ovo svakako nije kratak period, ali imajući u vidu kontinuirano poskupljenje struje s jedne strane, te mogućnost subvencionisanja od strane države sa druge, zaključak je da ugradnja solarnih panela definitivno ima smisla. Uz dobru analizu svih faktora koji utiču na efikasnost ovih uređaja, ugradnja solarnih panela na duže staze može biti jedna od najboljih investicija za domaćinstvo.

Tagovi

Kategorije: