Međunarodni dan falafela | Izmišljeni praznici

Omiljeni bliskoistočni specijalitet, falafel je hrana koja poput mnogih drugih autentičnih jela ima svoj dan u godini. Taj dan pada 12. juna i od 2012. godine obeležava se simbolično u velikom delu sveta.

Za one koji možda ne znaju, falafel je jelo koje po obliku podseća na ćufte ali se pravi od bobovog pasulja ili leblebija i zapravo ne sadrži ni trunku mesa. Prži se u ulju ili fritezi i poslužuje umotan u pita hleb, uz salatu, sosove i nadaleko čuvene začine poput tahina, korijandera, kumina, zatara i drugih. Sa spoljašnje strane je hrskav, a iznutra mekan i apsolutno ukusan, a podjednako je popularan i među ljubiteljima mesa i (pogotovo) među veganima i vegetarijancima.

Falafel
FOTO: Pexels

O tome ko je i kada došao na ideju da na ovakav način priprema bob, mišljenja su podeljena. Izvesno je da je nastao na Bliskom istoku, a veruje se da su ga u jelovnik prvi uvrstili Kopti, egipatski hrišćani koji su na ovaj način zamenjivali meso u vreme posta.

Kasnije, kada je jelo migriralo u Evropu i Ameriku, i leblebija je postala deo recepta. Ipak, bez obzira na rasprostranjenost, falafel je i dalje glavna asocijacija na bliskoistočnu kuhinju, gde je neizostavni deo svakog mezetluka i osnova fast food ponude na čitavom području od Egipta, preko Jordana, Sirije i Libana, do Turske.

Poslednjih decenija Izrael ga je najviše promovisao kao svoje nacionalno jelo. O popularnosti falafela na Bliskom istoku govori i činjenica da je čuveni McDonalds u ovom delu sveta razvio svoju verziju ovog jela, takozvani McFalafel.

Dani posvećeni hrani su uvek zabavni za proslavu jer ona po pravilu podrazumeva uživanje u pripremi hrane i konzumiranju iste. Stoga, ako ste ljubitelj ovog jela, opcije su vrlo jednostavne – posetite neki od bliskoistočnih restorana, častite se falafelom s nogu u nekom od autentičnih fast food-ova u gradu ili svratite u supermarket, kupite sastojke i pripremite ovaj specijalitet sami po, na primer, receptu legendarnog Džejmija Olivera.