Cvetanje Tise | Turistički kalendar Srbije

Cvetanje Tise je trodnevna manifestacija koja se svakog juna simbolično obeležava u gotovo svim većim naseljima duž toka ove velike vojvođanske reke (Kanjiži, Adi, Senti, Novom Bečeju...).

Povod za njeno održavanje je nesvakidašnji prirodni fenomen - razmnožavanje vodenog insekta popularno nazvanog Tiski cvet, koji se jednom godišnje i nikada u isti dan pojavljuje nad rekom u hiljadama jedinki, stvarajući nesvakidašnji prizor iznad vode. Naime, lebdeći nad površinom Tise, stvara se privid cvetanja iz reke, što objašnjava i naziv ove jedinstvene manifestacije.

Cvetanje Tise, kao i svaka prirodna pojava, dešava se spontano i nema tačan datum i vreme održavanja. U zavisnosti od lokalnih meteoroloških prilika, može se sa sigurnošću reći da se događa sredinom juna, ali se tačno vreme nikada ne može predvideti. Sporadična pojava ovih insekata nad vodom obično je indikator da će se u narednim danima oni i masovno podići iz rečnog mulja.

Tiski cvet je vodeni insekt koji živi u reci Tisi i koji se, posle godinu dana provedenih u mulju, pojavi iznad reke leteći u rojevima i produžavajući svoju vrstu. Cvetanje je zapravo poslednji „ples“ mužjaka i ženke. Nakon oplodnje i polaganja jaja insekti umiru, najpre mužjak, a onda i ženka. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u koritu Tise. Interesantno je da čitav ovaj proces traje samo nekoliko sati.

Tiski cvet nalik je na vilinkonjice, a izlaskom na površinu vode u velikim rojevima kreira prizor za pamćenje koji privlači veliku pažnju ljubitelja prirode, fotografa i radoznalaca uopšte. Ovaj vodeni insekt nekada je živeo i u mnogim drugim rekama, a danas se od evropskih reka njime može pohvaliti samo Tisa.

Osim proslavljanja jedinstvene prirodne pojave, festival Cvetanje Tise osmišljen je i da privuče pažnju građana na reku Tisu, njenu floru i faunu, da ukaže na njenu lepotu i značaj, a u vezi sa tim i potrebu za očuvanjem rečnog ekosistema.

Posetioci festivala svake godine uživaju u kulturno-umetničkim programima kao što su ulica vina i izložba rukotvorina, regata sa bakljama, nastup sa vatrom, vatromet, koncerti, retro ribolov. Tokom tri dana festivala na obali reke i u čardama se služi riblja čorba, sirevi i hrana prepoznatljiva za ovaj deo Srbije.

U večernjim satima posetioci, a to su najčešće zaljubljeni parovi, u reku puštaju zapaljene svećice na čamčićima od liciderskih srca i ljubavnim porukama.

Ovogodišnje Cvetanje Tise očekuje se 10. juna na delu Tise kod Novog Bečeja, a u narednim danima će se zasigurno dešavati i na drugim lokacijama duž reke. Viš informacija o samoj pojavi i programu manifestacije može se saznati u lokalnim medijima.

1-42
Tski kej u Senti (FOTO: TO Senta)