Branko Pešić | Poreklo naziva ulica

  • Nikola Igračev
  • 3 min
  • 4. februar 2022.
  • Zabavnik

Rubrika posvećena velikanima – domaćim i stranim ličnostima čija su dela, lični i društveni angažman imali civilizacijski značaj, a po kojima imena nose ulice i trgovi širom naše zemlje

Branko Pešić (1922 - 1986) bio je učesnik NOB-a, visoki funkcioner KPJ i verovatno najznačajniji gradonačelnik Beograda u istoriji srpske i jugoslovenske prestonice.

Rođen je u Zemunu, gde je završio osnovnu školu i započeo pohađanje Zemunske gimnazije. Postavši deo tada ilegalne organizacije SKOJ, iz gimnazije je 1939. godine izbačen, uz zabranu daljeg školovanja na čitavoj teritoriji Beograda.

Na početku rata koji će uskoro izbiti pristupio je partizanima zavredivši odlikovanja i priznanja koja će mu utabati put ka uspešnoj političkoj karijeri u novoj Jugoslaviji. Nakon rata završio je i Višu partijsku školu, te postao i afirmisani „vojnik“ KPJ.

Političke ambicije Branka Pešića bile su od početka vezane za Beograd. Rođeni Zemunac, pored mnogobrojnih partijskih funkcija, u periodu 1955 – 1957. bio je predsednik opštine Zemun. Ipak, najveći trag i počasno mesto u istoriji glavnog grada ostvario je tokom desetogodišnjeg predsedavanja Skupštinom Beograda.

Branko Pešić (FOTO: Stevan Kragujević)

Uprkos važnim funkcijama, Branko Pešić je, za razliku od mnogih partijskih kolega, tokom čitave karijere posedovao neobičnu skromnost i negovao prisnost sa „običnim“ svetom. Živeo je u prizemnoj porodičnoj kući u Zemunu i na posao odlazio svojim „pežoom“, odbacivši sve privilegije koje su mu sledovale po službenoj dužnosti. Na putu do posla ili kuće neretko je satima razgovarao o problemima sugrađana, a mnogi od njih imali su čak i gradonačelnikov broj telefona. Čovek velike harizme, ali i sposobnosti, tokom čitave karijere ponašao se kao „dobri lik iz kraja“.

Urbanistički napredak koji je Beograd doživeo za vreme mandata Branka Pešića smatra se izuzetnim. U periodu od 1964. do 1974. godine izgrađena je deonica autoputa kroz Beograd, uz to i most Gazela, odnosno Mostarska petlja, ali i brojni današnji simboli grada – Autokomanda, Beograđanka, Hala Pionir (danas Aleksandar Nikolić), Terazijski tunel, Hala Pinki, a uređena je i Ada Ciganlija. Izgradnjom blizu 100 000 stanova Beograd je gotovo udvostručio svoju populaciju za samo deset godina.

Snalažljiv i promućuran, sposoban i moćan, a opet skroman i vredan, Branko Pešić je bio svojevrsno otelotvorenje socijalističkih ideala. Mnogi savremenici tvrde i danas da je bio i ostao jedan od najvoljenijih i najpoštovanijih političkih figura Jugoslavije, u Beogradu čak popularniji i od Broza.

U vreme Pešićevog upravljanja gradom, Beograd su posećivale istaknute ličnosti Evrope i sveta, između ostalih i ekipa slavnih američkih astronauta, na čelu sa Nilom Armstrongom, koja mu je poklonila autentične snimke sletanja na Mesec.

Veliki je Pešićev doprinos i kulturnom nasleđu grada, jer su za njegovog mandata osnovani možda i najveći umetnički festivali u zemlji do danas – FEST i BITEF.

Kako funkcija gradonačelnika u to vreme nije bila doživotna, kao predsednička, Branko Pešić je svoj mandat na čelu Grada završio 1974. godine i nakon toga preuzeo ulogu u federalnoj Vladi.

Preminuo je u 64. godini, a sahranjen je na starom zemunskom groblju. Njegov legat nalazi se danas u Muzeju knjige i putovanja. Jedna škola u Zemunu nosi njegovo ime, kao i ulica u neposrednoj blizini porodične kuće Branka Pešića.

Tagovi

Kategorije: