Dan prasećeg pečenja | „Izmišljeni“ praznici

Objavljeno 18. decembra 2020.

Pripremite prase za pečenje...Popijte jednu rakijicu...Stavite prase u rernu...Popijte još dve rakije...Postavite celzijuse na 275 rerni...Popijte još 3 rakije čašice...Sad urernite ključu...Rakijte još 4 šačice...Oprenite krase...Povijte ga pilom...Pecite rakiju još 4 sata...Izvadite rernu iz praseta...Ohladite da se prase sačeka...Uzmite rakije još koju jednu saču...Isprasite seče...Stolirajte na servis...Bogolite se mogu.

Vic


Svinjokolj –  svečanost i folklor

Sa pojavom prvih mrazeva krajem novembra, u Srbiji se tradicionalno otvara sezona svinjokolja.

Svakako, ovaj običaj nije zastupljen samo u Srbiji, već i u većem delu Evrope i regiona i vezuje se za završetak poljskih radova u selima, ali i optimalne klimatske uslove za obradu i čuvanje mesa.

Ipak, kako je Srbija nezvanični prvak Starog kontinenta u konzumiranju svinjskog mesa, svinjokolj se u većem delu zemlje, a naročito u Vojvodini, smatra izuzetno važnim događajem koji, poput pravog porodičnog praznika, okuplja ukućane i komšiluk u zajedničkom radu i druženju, postajući na neki način i deo narodnog folklora.

Razume se da u središtu ovog događaja nije animozitet prema svinjama i prasićima, već ljubav prema uživanju u jelu i pripremi slasnih odrezaka, šnicli, krmenadli, čvaraka i „njegovom veličanstvu“ pečenom prasetu.Dan pečenog praseta?!

S tim u vezi je još jedan u nizu izmišljenih i nezvaničnih praznika – Dan prasećeg pečenja, koji se u svetu simbolično obeležava svakog 18. decembra. Nije poznato ko je i kada ustanovio ovaj praznik, ali veruje se da ima veze sa svečanim zatvaranjem sezone svinjokolja. Na kraju, to možda i nije važno, jer nema sumnje da ova vrsta jela zaslužuje „svoj“ dan.

Pečeno prase, naročito ono koje se priprema na ražnju, često je i mnogo više od samog jela u svečanim prilikama. Ono ima i snažnu socijalnu komponentu - to je povod za okupljanje i druženje, gde gotovo svaki od prisutnih aktera ima neku, makar simboličnu, ulogu u višečasovnom procesu pripreme pečenja. Dok jedan sređuje prase, drugi priprema ražanj, treći loži vatru, a potom svi zajedno naizmenično okreću prase. Čak i onaj koji ništa ne radi ili samo zanoveta (a uvek se nađe i neko takav) predstavlja neizostavni deo ovog svojevrsnog gastronomskog kulta.


Peceno prase


Kako proslaviti Dan prasećeg pečenja?

Za razliku od većine praznika iz kategorije „izmišljenih“, proslava Dana prasećeg pečenja ne ostavlja mnogo prilika za kreativnost. Jednostavno, počastite se prasećim pečenjem za ručak: