Dečija pozorišta u Beogradu koja će mališani obožavati

Dečija pozorišta su, van svake sumnje, izuzetno značajne društvene ustanove koje imaju posebno mesto i bitnu ulogu u dečijem odrastanju i sazrevanju. To su, pre svega, kulturne institucije čija je osnovna uloga da, osim zabave i razonode, mališanima pruže uvid i u prave životne vrednosti - postave jasnu granicu između dobra i zla, te da na slikovit način objasne deci šta znači biti vredan, dobar, pravičan, pošten... Stoga bi poseta omladinskim i dečijim pozorištima zasigurno trebalo da postane navika i redovna praksa roditelja i njihovih mališana.

Iako se iz godine u godinu osniva sve više manifestacija u Beogradu, od kojih je većina namenjena upravo najmlađima, dečije predstave su događaji koji ne gube na popularnosti. Štaviše, naš glavni grad se može pohvaliti prilično bogatom scenom za mališane. U daljem tekstu pročitajte koja su to dečija pozorišta u Beogradu koja klinci prosto obožavaju.

Dečije pozorište Puž

Pozorištance Puž je najpoznatije i jedno od omiljenih dečijih pozorišta u Beogradu, čiji je domaćin legendarni glumac za decu Branko Milićević, poznatiji kao Branko Kockica. Repertoar pozorišta Puž je vrlo zanimljiv, te ne čudi što ga mnoga deca izdvajaju kao omiljeno. Predstave se igraju petkom, subotom i nedeljom, pre i posle podne. Sam repertoar prilagođen je tako da roditelji, uz malo volje i dobre organizacije, mogu lako da uklope svoje lične i poslovne obaveze sa odlaskom u pozorište sa decom. Predstave se igraju petkom od 18h i subotom i nedeljom od 12h i 17h.

Dečije pozorište Boško Buha

Pozorište Boško Buha ima dugu tradiciju, a njegova priča počinje sa željom Branislava Nušića da osnuje „Povlašćeno pozorište za decu i omladinu Roda”. Od osnivanja pa sve do danas, kada je u pitanju pozorište Boško Buha repertoar za decu je raznolik i čine ga bajke i klasici za decu. „Boško Buha” predstavlja prvo i jedino pozorište za decu koje je nagrađivano na Sterijinom pozorju.

Dečije pozorište Čarapa

Dečije pozorište Čarapa je osnovano 1996. godine. Ono po čemu se ovo pozorište za decu razlikuje od ostalih je činjenica da se njegovim predstavama može prisustvovati i bez plaćanja ulaznice novcem. Naime, pozorište Čarapa je deo jedinstvenog projekta u Evropi čija je tema edukacija i dece i odraslih o reciklaži i zaštiti životne sredine. Projekat „Limenkica-ulaznica” je poznat po tome što se ulaznica na predstave ne mora plaćati novcem, već sa po pet praznih, iskorišćenih limenki za piće, pa je ovo pozorište poznato i kao „Pozorište koje reciklira”.

Malo pozorište Duško Radović

Dečije pozorište Duško Radović je jedno od najpriznatijih i najpoznatijih pozorišta za decu u Srbiji. Ciljna grupa su naravno deca, ali i svi oni koji ne žele da dozvole da dete u njima odraste. Predstave Malog pozorišta Duško Radović korespondiraju sa realnošću i na poseban način, prilagođen deci, obrađuju teme koje su aktuelne u savremenom društvu. S tim u vezi, predstave ovog pozorišta umnogome doprinose povezivanju dece iz različitih društvenih slojeva i grupa.

Lutkarsko pozorište Pinokio

Pozorište lutaka Pinokio je osnovano kao putujuće pozorište 1972. godine. Posle šest godina postojanja, pozorište Pinokio je dobilo status stalnog beogradskog pozorišta, a danas predstavlja jedno od najpoznatijih pozorišta za decu u Beogradu.

Repertoar „Pinokija” čine pretežno predstave po motivima klasičnih bajki, legendi, mitova i epske poezije, ali i prema motivima savremenih dramskih tekstova. Razlog zbog kog deca prosto obožavaju da odlaze u lutkarsko pozorište Pinokio je činjenica da se tamo koriste različite lutkarske tehnike u kombinaciji sa pozorištem senki i glumačkom igrom.

Dečiji kulturni centar Beograd

Dečiji kulturni centar deo je Kulturnog centra Beograda, koji obiluje kreativnim, interaktivnim i savremenim programima, od kojih su mnogi namenjeni upravo deci. Repertoar Dečijeg kulturnog je prilično veliki i raznovrstan, prati društvene trendove i fenomene i nesumnjivo je u skladu sa interesovanjima dece i omladine. Dečiji kulturni centar je usmeren na istraživanje i otkrivanje potencijala dece u oblastima kulture, usmeravajući ih ka sticanju potreba za umetničkim saznanjima. Kulturni centar Beograd je domaćin najveće manifestacije za decu u zemlji i regionu „Radost Evrope”.

peter-886132_1280