PTT Muzej

Majke Jevrosime 13 
11103 Beograd (Stari Grad) 
T: 011/3064‑172, 3064‑278

Radno vreme

Ponedeljak Mo
10:00-15:00
Utorak Tu
10:00-15:00
Sreda We
10:00-15:00
Četvrtak Th
10:00-15:00
Petak Fr
10:00-15:00
Subota Sa
ne radi
Nedelja Su
ne radi

Kategorije

Поштанско-телеграфско-телефонски музеј - ПТТ музеј у Београду основан је 1923. године, функционише у саставу Јавног предузећа "Пошта Србије" и један је од најстаријих и најугледнијих поштанских музеја у Европи. У овом јединственом трезору поштанског блага, хронолошки се може сагледати дуг и богат развојни пут поштанског саобраћаја и телекомуникација у Србији, који прати историјски развој државе, уз паралеле са дешавањима у поштанским секторима у свету. Музеј се бави заштитом, прикупљањем, проучавањем и излагањем предмета и докумената везаних за рад и развој поштанског, телеграфског и телефонског саобраћаја на територији Србије.

Стална поставка "Тачка спајања" изложена је у 800 квадрата савременог музејског простора и конципирана у пет целина.

Експонати ПТТ музеја подељени су у следеће збирке: Поштанска, Техничка, Филателистичка, Збирка поштанских жигова, Фототека и ПТТ архив.

Поштанска збирка садржи предмете који су коришћени у поштанском саобраћају. У оквиру ове збирке је и оригинална дилижанса из 19. века, која је поклон Јосипа Броза Тита музеју. Техничку збирку музеја чине апарати из области телекомуникација, телеграфског, телефонског, радио-телеграфског, радио-телефонског саобраћаја и рачунари. У Филателистичкој збирци налазе се колекције домаћих и страних поштанских марака, почев од прве поштанске марке штампане у Србији, из 1866. године до данас. Збирка поштанских жигова садржи преко девет хиљада жигова, печата и штамбиља. Фототека музеја садржи преко петнаест хиљада различитих фотографија. Архив ПТТ музеја садржи преко петнаест хиљада докумената који се односе на историју ПТТ саобраћаја и историју рада ПТТ музеја.

У саставу ПТТ музеја од 1958. године налази се и Библиотека ПТТ музеја која располаже фондом од преко 18.000 стручних, монографских и серијских публикација. Најстарије издање у фонду библиотеке је Сербски секретар из 1802. године. Библиотека поседује и велики број телефонских именика, од којих је најстарији Списак телефонских претплатника из 1912. године.

ПТТ музеј приређује бројне изложбе поводом значајних датума из историје ПТТ саобраћаја, учествује у бројним градским и републичким културним манифестацијама и домаћин је угледним предавачима у оквиру пројекта: Култура путем поште. Музеј учествује и у едукацији најмлађих генерација кроз дечије радионице у оквиру програма Поштански сатић.

На сајту ПТТ музеја се може посетити виртуелна тура сталне поставке, чиме је музејски садржај доступан већем броју корисника. Преко апликације БИСИС омогућено је и електронско претраживање целокупног библиотечког фонда.

Кроз многобројне и разноврсне активности ПТТ музеј омогућава посетиоцима да се упознају са богатом историјом поште и телекомуникација у свету и у нашој земљи, значајним личностима и кључним догађајима.

Сваке прве суботе у месецу Музеј је отворен у периоду од 11-19 часова.

За све посетиоце улаз је бесплатан!

Budite prvi koji će ostaviti recenziju!

Vaše iskustvo može pomoći drugim korisnicima PlanPlus‑a.

Molimo Vas da se ulogujete preko društvenih mreža ili kao PlanPlus korisnik, kako bi Vaša recenzija bila objavljena na ovoj strani.

Vaša recenzija

Ulogovani ste kao Log Off?
Vaša ocena
Kliknite da ocenite
© 1998-2020 Contrast Uslovi korišćenja Privatnost