Istorijski muzej Srbije

Trg Nikole Pašića 11 
11103 Beograd (Stari Grad) 
T: 011/218‑7360, 328‑7243
M: 064/858‑1296

Radno vreme

Ponedeljak Mo
ne radi
Utorak Tu
12:00-20:00
Sreda We
12:00-20:00
Četvrtak Th
12:00-20:00
Petak Fr
12:00-20:00
Subota Sa
12:00-20:00
Nedelja Su
12:00-20:00

Kategorije

Istorijski muzej Srbije je ustanova kompleksnog tipa koja na odgovoran i stručan način, kroz muzejske postavke, artikuliše i interpretira znanja o prošlosti Srbije i srpskog naroda, kao i ostalih naroda i kultura na teritoriji Srbije. Osnivanje Muzeja odvijalo se u nekoliko faza, a sam Muzej konačno je osnovan 1963. godine.

Istorijski muzej Srbije nadležan je za zaštitu umetničko-istorijskih dela od značaja za istoriju Srbije i to: oružje i vojnu opremu od kraja srednjeg veka, uniforme, zastave, medalje, ordenje, značke, trake, realije i memorijalne predmete vezane za značajne ličnosti i događaje, kao i karakteristične predmete upotrebne vrednosti kao što su karte, planovi i atlasi, pečati, plakati, leci, objave, fotografije i razglednice istorijske sadržine.

Na osnovu materijala od kojeg su predmeti izrađeni, uslova njihovog čuvanja, ali i radi lakšeg vođenja evidencije, eksponati u Muzeju podeljeni su u istorijske zbirke. Tako su tu: Likovna i Zbirka primenjene umetnosti, Arheološka, Numizmatička i Etnografska zbirka, Zbirka kopija fresaka i ikona, Zbirka arhivalija, Zbirka stare i retke knjige, kao i fondovi Milutinovića, Valtrovića, Đorđa Stanojevića i Jovana Ilkića. U poslednjih nekoliko godina stvorili su se uslovi za formiranje novih zbirki, kao posledica sagledavanja potrebe da se zbirkom Muzeja obuhvate događaji i ideje koji su značajno uticali na prošlost Srbije, a do sada su bili zanemareni.

Muzej se sastoji od nekoliko odeljenja: Istorijsko, Arheološko, Opšte odeljenje, Odeljenje materijalne zaštite kulturnih dobara, Odeljenje dokumentacije, Odeljenje za prezentaciju, Odeljenje stručne biblioteke i Odeljenje zajedničkih poslova. U sastavu Muzeja nalazi se i Konak kneza Miloša Obrenovića u Topčideru.

U toku svog dugogodišnjeg rada, Istorijski muzej Srbije organizovao je brojne reprezentativne izložbe, ne samo u Beogradu i drugim gradovima u zemlji, već i u Evropi i SAD. Neke od njih su: Dinastija Obrenovića - iz zaostavštine (1996), Prvi srpski ustanak i obnova srpske državnosti (2004), Ikona - srpska istorijska i duhovna slika (2011), Kad oružje utihne - zbirka oružja i vojne opreme (2012), Mihajlo Pupin - od fizičke do duhovne realnosti (2015). Pored toga, Muzej je ugostio brojne izložbe iz Rusije, Nemačke, Čehoslovačke, Rumunije, Bugarske i drugih zemalja.

Do 2003. godine Muzej je imao svoju stalnu publikaciju - Zbornik Istorijskog muzeja Srbije, čiji su prvi brojevi izašli u Muzeju Prvog srpskog ustanka. Povodom obeležavanja 50 godina rada Muzeja, 2013. godine objavljena je monografija o Muzeju. Za svoj rad, Muzej je dobio nekoliko visokih priznanja, kao što su Vukova nagrada 1997 i nagrada Muzejskog društva Srbije Mihailo Valtrović 2015, a 2013. godine odlikovan je Sretenjskim ordenom.

Budite prvi koji će ostaviti recenziju!

Vaše iskustvo može pomoći drugim korisnicima PlanPlus‑a.

Molimo Vas da se ulogujete preko društvenih mreža ili kao PlanPlus korisnik, kako bi Vaša recenzija bila objavljena na ovoj strani.

Vaša recenzija

Ulogovani ste kao Log Off?
Vaša ocena
Kliknite da ocenite
© 1998-2019 Contrast Uslovi korišćenja Privatnost