Narodni muzej u Beogradu | Muzeji Srbije

Nakon rekonstrukcije duge skoro dve decenije, praćene nedostatkom kontinuiteta, Narodni muzej u Beogradu je 2018. godine ponovo otvario svoja vrata za zaiteresovane posetioce, ljubitelje i poštovaoce naše istorije i umetnosti.

Posle dugih 15 godina, Beograd i Srbija ponovo imaju stalnu muzejsku postavku koja na oko 5 hiljada kvadratnih metara obuhvata preko 400 hiljada eksponata iz najrazličitijih civilizacijskih epoha na tlu naše zemlje - od perioda najranijih civilizacija paleolita na našem tlu, preko neolitskih kultura Vinče i Lepenskog Vira, antičke Grčke i rimske civilizacije, Vizantijskog i Otomanskog carstva, do tekovina srednjeg i novog veka.

Organizacija stalne postavke je takva da posetioci u prizemlju mogu da se upoznaju sa hronološki najstarijim eksponatima, od praistorije do antičkog perioda. Prvi sprat rezervisan je za nacionalnu umetnost srednjeg i novog veka, a drugi za dela jugoslovenske umetnosti prve polovine 20. veka, slike i skulpture najvećih srpskih i jugoslovenskih umetnika. Na drugom spratu, takođe, nalazi se i odeljak u kome će biti izložena Zbirka strane umetnosti.

belgrade-2515034_1920

Najvredniji eksponati Narodnog muzeja

Među najatraktivnijim i najznačajnijim eksponatima u Muzeju svakako je vilica hominida koji je živeo na našim prostorima, stara između 300 i 500 hiljada godina, monumentalne skulpture iz Lepenskog vira, iz 7. milenijuma pre nove ere, vinčanske figurine iz 5. i 6. milenijuma pre nove ere, bronzani portret Konstantina Velikog iz 4. veka nove ere, lični pečat Stefana Nemanje, novac kralja Radoslava - prvi novac kovan u Srbiji, zatim srednjevekovne ikone i freske pravoslavnih crkava i manastira, konzervirano Miroslavljevo jevanđelje (primarno se čuva u Odeljenju za zaštitu, restauraciju i konzervaciju Narodne biblioteke), itd.

Jednom delu posetilaca svakako će najzanimljivija biti umetnička dela srpskih i jugoslovenskih autora 19. i 20. veka - slike Uroša Predića (''Siroče na majčinom grobu'', ''Vesela braća'' i dr), Steve Todorovića (''Utopljenica'' i ''Anatom''), Paje Jovanovića (''Kićenje neveste'' i ''Krunisanje Dušanovo''), Save Šumanovića (''Bela vaza'' i ''Jesenji put''), Nadežde Petrović (''Kosovski božuri'' i ''Autoportret''), zatim impresivne skulpture Ivana Meštrovića (''Miloš Obilić'' i ''Udovica'') i dr.

Na kraju ture, posetioci Muzeja moći će da vide i neka od originalnih remek-dela u okviru Zbirke strane umetnosti - slike Ogista Renoara (''Kupačica''), Jana Brojgela (''Cveće''), Frančeska Gvardija (''Trg Svetog Marka''), Kanaleta (''Kanal Grande...''), Kloda Monea, Pabla Pikasa, Tuluz-Lotreka, Mondrijana, Rubensa i mnogih drugih.

Osim stalne postavke Narodnog muzeja, posetioci mogu da vide i gostujuće izložbe, poznatih svetskih i evropskih muzeja.

Cena osnovne ulaznice za posetioce iznosiće 300 dinara, dok je nedeljom ulaz u Narodni muzej biti slobodan.