Zamena stolarije u stanu - koje profile odabrati?

Promaja koja vuče i kada su svi prozori i vrata zatvoreni, situacija je koja zahteva hitnu zamenu dotrajale stolarije. Optimizacija energetske efikasnosti je prva stvar o kojoj treba razmišljati kada planiramo smanjenje troškova za grejanje ili hlađenje stana. A ako je već došlo vreme da se „dreši kesa” i zamene vrata i prozori u domu, ključno je izabrati kvalitetnu PVC stolariju. Mnogi će verovatno biti u dilemi kog proizvođača da izaberu i koja PVC stolarija je najkvalitetnija, a pritom i najisplativija. Na domaćem tržištu ponuda je raznolika, pa se mogu uglavnom naći profili nemačkih, turskih, poljskih i kineskih proizvođača. Kratko istraživanje pokazalo je koja je najjeftinija, koja najkvalitetnija, a koja najisplativija varijanta za zamenu vrata i prozora u stanu.

Nemačka proizvodnja - dokazani PVC kvalitet uz koji ide jača cena

Treba uzeti u obzir da je zamena PVC stolarije dugoročna investicija i da ušteda prilikom kupovine nije uvek i dugoročna ušteda, jer u ovom slučaju važi - skuplje je jeftinije. Nemački proizvodi su generalno na dobrom glasu zbog visokih standarda koje moraju ispuniti. Ovo svakako važi i kada je PVC stolarija u pitanju, pa će tako nemačke marke, poput Salamandera, biti preporuka broj jedan i od strane prodavaca PVC profila. Brend Schuco je takođe poznat širom sveta po nemačkom kvalitetu i dužim garancijama koje imaju proizvodi. Naravno, PVC profili proizvedeni u Nemačkoj svakako će koštati više, ali će kupci biti sigurni u pouzdanost ovih prozora i vrata. Da ne govorimo o najpoznatijim i najstarijim proizvođačima iz ove evropske zemlje - VEKA i INOUTIC, čiji su profili najjači što se tiče izdržljivosti, ali i cena. Više je dokazanih proizvođača vrata i prozora iz Nemačke, pa i među njima postoji mogućnost izbora najoptimalnijeg. Svakako, oni koji se odluče za Nemca, biće sigurni da su napravili dobru investiciju, te da za života verovatno više neće ulagati u stolariju.

Kineska stolarija ili samo napravljena u Kini

Nasuprot onoj Made in Germany, fraza Made in China je će u startu odbiti mnoge, upravo zbog sumnje u kvalitet proizvoda. Uprkos tome što mnoge evropske i američke kompanije svoje proizvodnje izmestile upravo u ovu azijsku zemlju, većina i dalje zazire od proizvoda iz Kine. Kineski kvalitet, međutim, može mnogo da varira, pa je moguće pronaći i daleko bolje proizvode od „mačke u džaku” na koju smo navikli kada su „Kinezi” u pitanju. Kod PVC stolarije kineskih proizvođača zato treba voditi računa o garantnom roku u kome je proizvođač dužan da ukloni nedostatke ili eventualno zameni robu čiji kvalitet nije saobrazan onom koji je predstavljen kupcu. Sa druge strane, kineska PVC stolarija biće značajno jeftinija od nemačke, pa će biti prvi izbor ukoliko se odlučuje samo na osnovu cene. U svakom slučaju, kao i kod svake kupljene robe, valja sačuvati račun dok je proizvod u garantnom roku.

Na tržištu Srbije su vrata i prozori napravljeni u Turskoj

Jedan od najprodavanijih turskih profila, prema rečima prodavaca, je PVC stolarija Firatpen proizvođača FIRAT PLASTIC KAUCUK iz Turske. Ove profile bismo mogli okarakterisati onom popularnom - najbolji odnos cene i kvaliteta, odnosno najbolje što se može dobiti za nižu cenu. Prodavci profila napravljenih kod ovog proizvođača daće garanciju na plastiku i okov i do 10 godina, dok će duplo kraće u garantnom roku biti staklo (što je praksa i kod drugih proizvođača). DM stolarija je prisutna na našem tržištu, a takođe je proizvedena i uvezena iz Turske (iako ćete možda dobiti informaciju da je ovo nemački brend ili u najmanju ruku nemački kvalitet). Proizvodi uvezeni iz Turske su svakako viši nivo od onih koji dolaze iz daleke nam Kine, pa će biti izbor onih koji svoj novac vole da potroše za iole kvalitetnije stvari koje će duže trajati.

Poljska takođe ima proizvođača koji se prodaje PVC u Srbiji

Nemačka, Kina i Turska nisu jedine zemlje odakle u Srbiju stiže PVC stolarija. Recimo, Decco profile naći ćete sa pet, šest pa i sedam komora, a ovi prozori i vrata napravljeni su u Poljskoj. Spadaju u srednju cenovnu kategoriju, a o kvalitetu govore prepoznatljivi distributeri u Srbiji i garancija koju daju na svoje profile. Ova stolarija je takođe nešto nižeg cenovnog ranga u odnosu na Nemačke, pa će oni koji se odluče za nju proći jeftinije. Ipak, neki prodavci ponudiće i servisni pregled ugrađene stolarije, što će dati dodatnu sigurnost u kupljeni proizvod. Svakako bi se prilikom kupovine PVC stolarije trebalo posavetovati i sa onima koji ne prodaju ovu vrstu robe, nego su u skorije vreme menjali vrata i prozore, pa mogu da govore iz ličnog iskustva i preporuče proizvođača.

Za one koji radije kupuju domaće - PVC stolarija proizvedena u Srbiji

Ako ste pobornik podrške domaćoj privredi i kupujete radije od srpskih proizvođača, imajte na umu da će profili, okovi ili neki delovi materijala ipak biti proizveden u inostranstvu. Tako će domaći prozori ili vrata imati Weiss profile, okove proizvođača Winkhouse ili Rehau, pa u svakom slučaju bi trebalo obratiti pažnju od čega je stolarija sastavljena i odakle izvorno potiču ovi delovi. Tako se može dobiti prozor Made in Serbia koji je u economic rangu, ali i daleko skuplji model. U svakom slučaju, najbolje je napraviti malo online ili telefonsko istraživanje pre kupovine i saznati odakle stižu delovi stolarije koja je označena kao proizvedena u Srbiji. Dobra priprema smanjuje šanse da se naprave greške koje kasnije mogu skupo koštati ako materijali na stolariji popuste, promene boju ili se delovi čak i deformišu ili fizički oštete.

Na kraju, cena PVC stolarije zavisiće i od broja slojeva stakla, komora, zaptivne trake, kvaliteta okova, od toga da li se uzimaju roletne za prozore i vrata od terasa. Treba imati na umu da više komora znači bolju termo ali i zvučnu izolaciju, kao i da kvalitetnije zaptivne gume znače da će stolarija bolje dihtovati. Koliko će koštati zamena stolarije zavisi umnogome i od dimenzija. Ipak, prozori i vrata menjaju se jednom u nekoliko decenija te je preporuka - ne štedeti. Uvek je bolje izabrati skupljeg proizvođača koji koristi kvalitetnije materijale, a ako cena ove stolarije prevazilazi budžet, opcija je da se ne menjaju sva vrata i prozori odjednom već sukcesivno. Na taj način dom vremenom postaje prostor sa kvlaitetnom stolarijom, iako nisu sve prostorije dobije nove prozore istovremeno.

daniel-hansen-BkMOsh8gnho-unsplash
Tagovi