Vladimir Ćorović | Poreklo naziva ulica

  • Nikola Igračev
  • 2 min
  • 27. oktobar 2021.
  • Zabavnik

Rubrika posvećena velikanima – domaćim i stranim ličnostima čija su dela, lični i društveni angažman imali civilizacijski značaj, a po kojima imena nose ulice i trgovi širom naše zemlje

Vladimir Ćorović (1885 - 1941) bio je jedan od najcenjenijih srpskih istoričara, filozof i filolog, dugogodišnji profesor Filozofskog fakulteta, rektor Beogradskog univerziteta i naposletku akademik Srpske Kraljevske akademije.

Rođen je u Mostaru, gde je stekao osnovno i srednje obrazovanje. Pod uticajem starijeg brata, Alekse Šantića i mostarske inteligencije tog vremena, postao je nacionalno osvešćen i nadahnut slobodarskim idejama već kao vrlo mlad.

Studirajući slavistiku i germanistiku u prestonici Austrije, istakao se kao jedan od najboljih studenata Bečkog univerziteta, na kome je i doktorirao. Kao takvom, sledovala mu je nagrada u vidu zlatnog prstena koji je tradicionalno dodeljivao austrijski car Franc Jozef I. U znak protesta protiv aneksije Bosne i Hercegovine koja se dogodila iste godine (1908.), Ćorović je ovu nagradu odbio, na taj način svesno prihvatajući „etiketu“ državnog neprijatelja, što će mu u narednim godinama stvoriti mnogo problema.

Specijalističke studije iz istorije nastavio je u Minhenu, da bi se potom vratio u Bosnu i zaposlio kao kustos u sarajevskom Zemaljskom muzeju.

Sarajevski atentat, u režiji Gavrila Principa, doveo je do hapšenja velikog broja omladinaca povezanih sa revolucionarnim i nacionalnim organizacijama poput Mlade Bosne, Prosvjete i drugih. I Vladimir Ćorović se našao među njima i u montiranom procesu osuđen je na osam godina teške robije. Amnestiran je posle nešto više od tri godine.

Prvi svetski rat još uvek nije bio završen kada se Vladimir Ćorović angažovao u istraživanjima o stradanju i patnjama srpskog naroda u BiH tokom istog. Iz ovih istraživanja nastala je Crna knjiga, ispostaviće se jedno od njegovih najznačajnijih dela. Naučno-istraživački rad Vladimira Ćorovića bio je najvećim delom usmeren upravo na proučavanje istorije Srba u Bosni i Hercegovini.

Od 1919. godine kada je izabran za profesora na Filozofskom fakultetu, život i delovanje Vladimira Ćorovića bili su vezani za Beograd. Ćorović se svojim radom tokom godina svrstao u sam vrh intelektualne elite Kraljevine SHS, a tome su doprinele i rodbinske veze sa jednim od najcenjenijih Beograđana tog vremena – Jovanom Skerlićem (bio je oženjen Skerlićevom sestrom).

Naučna karijera Vladimira Ćorovića ogleda se u izuzetno obimnoj građi koju je još za života sakupio i objavio, a kuriozitet je da su njegova najznačajnija dela u javnost dospela zapravo dugo posle njegove smrti. Jedno od takvih dela je i sveobuhvatna Istorija Srba, prvi put objavljena tek 1989. godine. Ovo delo je do danas verovatno najrelevantnija sinteza istorijskih činjenica o srpskom narodu.

Vladimir Ćorović je tragično nastradao u svojoj 56. godini, u avionskoj nesreći prilikom evakuacije iz okupirane Kraljevine Jugoslavije 1941.

Simbolično, ime Vladimira Ćorovića danas nose brojne ulice u gradovima Srbije.

Ulica Vladimira Ćorovića

Tagovi

Kategorije: