„Superheroina cura fina“ koja voli južno voće i zna šta hoće!

  • Dunja Božić
  • 4 min
  • 23. septembar 2020.
  • Dobre priče

„Superheroina cura fina“ je beogradski dizajnerski brend koji postoji već 10 godina. Jedinstvena, potpuno svoja, poznata u svetu dizajna i ilustracija, arhitekta, dizajner i umetnik – Tatjana Kuburović.

U kreativnoj kuhinji studija SUPER T DESIGN, Tatjana kao Superheroina, transformiše ilustracije u priče. Od tih priča nastaju najčešće dezeni i dizajnerska rešenja spremna za primenu na različitim materijalima, kroz dvodimenzionalne i trodimenzionalne forme: sitnice i krupnice, igračke, kišne kabanice, haljine, modnu galanteriju, čaše, šolje, mekani nameštaj… U pitanju su linije proizvoda koje u sebi nose duhovitost i lakoću, kao i posebnu moć da vam svaki kišni dan postane nasmejan. „Superheroina“ ume da vas oslobodi noćnih mora, probudi i povede u grad - Beograd, Zagreb, Ljubljanu, Prag, Njujork, Novi Sad, London, Pariz, Vranje, Tokio…jer proizvodi Superheroinine produkcije žive po celom svetu.

FOTO: Stefan Šobot

Sve je počelo pre 10 godina

Onomad, davno, razmišljajući o tome kako će izgledati novi projekat u koji želim da se upustim došla sam do zaključka da isti traži, zasigurno, natprirodne moći da bi bio realizovan, te da ne možeš biti ništa drugo nego Superheroina dok ga stvaraš. „Cura Fina“ nastala je iz potrebe da preciznije odredim Superheroinin karakter, verujući da je neophodno da poseduješ i finoću - delikatnost, dok pratiš i namotavaš niti stvaranja u neko lepše kreativno klupko predmeta i tema, kako bi se iste što manje u tom procesu mrsile. Volim da verujem da Superheroja i Superheroina nije nikada dovoljno na svetu, i da još uvek možemo da mu dodamo po neki novi oblik, uvek ima mesta za neku novu boju i vedrinu, finoću, da za sve to nije dovoljno biti samo Superheroina, valja da to obaviš kao marljiva, prava, Cura Fina“, priča Tatjana.

Prvo pojavljivanje

Tatjana, 1993. godine u septembru, dobija priliku da iskaže svoj talenat. Na poziv legendarnog Miomira Grujića Fleke predstavlja se publici na reviji „Strip fashion show”. Tanja je tada slikala i crtala po ženskim čarapama, kravatama i donjem vešu, koristeći ih kao platno. „Svaki komad na kojem sam intervenisala bio je unikat. Na reviji su ih nosile meni značajne devojke, stvaraoci, javne ličnosti jakog karaktera i senzibiliteta“, ističe Tanja.

superheroina_cura_fina_kabanice_za_kisu_beograd_tatjana_kuburovic
FOTO: Marina Obradović

Ja se samo igram...

„Superheroinin svet pun je neočekivanog i na prvi pogled nelogičnog. U njemu su bubašvabe u boji, ajkule nisu tako strašne, prase je prase – najmilije zna se, a gradova ima uvek i svuda, u koloru, na suncu i u mraku. Srećna sam što idem dalje okružena divnim ljudima, sa kojima stvaram, za koje stvaram, koji se raduju dostignućima Superheroine i svetu koji se iz njene kuhinje polako stvara. Srećna sam što se sve što sam poželela polako ostvaruje. Život je put, trajanje i putovanje i snovi nas na tom putu vode. Hrabrost nas pomera uvek po korak napred. Znanje i veštine kojima ovladavamo pretvaraju nas u zrele ličnosti koji su u stanju da svoje snove i ostvare. Na tom putu možeš uvek i dalje da se igraš i odrastao, zreo, svestan i budan”.

Tatjana svoje jedinstvene kabanice pravi od tajveka, reciklabilnog materijala otpornog na vodu i cepanje.

superheroina_cura_fina_kabanice_za_kisu_beograd_tatjana_kuburovic
FOTO: Dubravka Petrović

„Superheroina voli da radi šta god joj se radi, igra se sa materijalima, dodaje u svoj opus sve što joj se nosi, sve što joj nedostaje u plakaru, na polici, u torbi, u životu: svesku da piše, šolju da popije omiljeni napitak zavaljena u mekane fotelje u obliku čudovišta i kuca, spavaćicu u kojoj može da ostane ceo dan - spava i sanja budna. Upravo sam predstavila kolekciju za spavanje i sanjanje -Nightmare free spavaćice, a po želji i haljine”, najavljuje nam Tanja.

Osim garderobe koju dizajnira, Tanja voli da se „igra“ praveći linije suvenira ilustrovanih motivima iz priča koje ili izmišlja sama ili u društvu prijatelja. Na tom polju načešće sarađuje sa Dubravkom Petrović.

„Gift je moja velika ljubav. Deo Dubravkinog i mog projekta OFF BEOGRAD živi kroz dve kolekcije Beogradsko kuče luče i Beogradska mačka i tačka koje mogu da se nađu u BEOIZLOGU Kulturnog centra Beograda. To su priče o OFF beograđanima, beogradskim autohtonim vrstama, voljenim i nevoljenim, ostavljenim i zlostavljanim, hranjenim, obožavanim, onima koji su naša briga, naša nada, male komšije, sugrađani.”

superheroina_cura_fina_kabanice_za_kisu_beograd_tatjana_kuburovic
FOTO: Rajko Simić

Superheroina uvek ima plan!

„Superheroina“ ove godine ima u planu da postane i virtuelni brend. Tanja se nada da bi do jeseni trebalo da zaživi i Superheroina cura fina WEB SHOP. Do tada, SUPERHEROINA nastavlja da postoji kroz POPUP storovanje u Beogradu i u još po nekim gradovima u Evropi.

„Na tim gostovanjima što ovde u Srbiji, što u komšiluku - po regionu i Evropi, „Superheroina“ se pojavljuje udružena sa drugim dizajnerima, kroz prodajne izložbe, dizajn nedelje, panele …“.

A šta Tanja radi kada ne stvara?

„Volim da se družim, da „gutam” knjige, filmove, slušam muziku, putujem, meditiram, vežbam jogu, kuvam, izmišljam recepte, grlim pse, mačke, ptice. Da gajim biljke, maštam, gledam u daljinu, obilazim planetu”.

superheroina_cura_fina_kabanice_za_kisu_beograd_tatjana_kuburovic
FOTO: Boško Timotijević

Kada je mladi dizajneri pitaju za savet, kaže:

Uvek biti spreman da kreneš dalje ili da kreneš uopšte. Da shvatiš da si na putu i da ne prestaješ da se igraš. Da veruješ u snagu sveta koji stvaraš. Da budeš realan i vredan i posvećen. Da pre i posle svega budeš uporan i strpljiv i hrabar! Uvek ima mesta za svežinu i inovativnost, tržište i konkurencija mogu da se shvate i kao mogućnosti. Naoružajte se hrabrošću, znanjem, veštinama, onda ćete videte da se odjednom otvaraju vrata i prozori prepuni mogućnosti”, zaključuje Tanja.

Autor: Dunja Božić

Tagovi

Kategorije: