Najatraktivnije vrste kamena za fasadu vašeg doma

  • Gostujući članak
  • 5 min
  • 27. maj 2022.
  • Dobre priče
  • PR

Prilikom uređenja doma većina ljudi je koncentrisana na dizajn enterijera, dok eksterijer često ostaje u drugom planu. To donekle i razumemo, jer u unutrašnjosti vašeg doma provodite vreme i želite da svaki detalj bude savršeno isplaniran i uklopljen. Međutim, eksterijer, konkretno fasada vaše kuće, je spoljna dekoracija koja treba da prati enterijer, stil i arhitekturu doma. Ona je prezentacijsko platno na kome se mogu prikazati različiti umetnički i arhitektonski stilovi.

Jedan od najpopularnijih materijala za dekoraciju fasade je prirodni kamen.

Kamen je materijal koji je star koliko i planeta. Otporan je, čvrst, izdržljiv, odoleva zubu vremena i svim atmosferskim padavinama. I još jedna bitna stavka - što je duže tu izgleda sve bolje, a to je karakteristika kojom se malo koji građevinski materijal može pohvaliti.

Da, kamen zbilja ima vanvremenski izgled neprolazne elegancije i stila. U građevinarstvu je jednako važan kao mala crna haljina ili klasična bela košulja u ženskom, odnosno muškom garderoberu. Trendovi dolaze i prolaze, a on je tu da ostane.

Pitate se koji kamen je najbolji izbor za fasadu? Odgovor ćete pronaći u redovima koji slede.

Travertino kamen - izbor najpoznatijih svetskih arhitekti

Travertino je prirodni kamen koji nastaje taloženjem kalcijum karbonata u toplim mineralnim izvorima. Osnovna namena travertina je u građevinarstvu, gde se koristi vekovima unazad.

Od travertina su izgrađeni hramovi, kupališni kompleksi i razni spomenici. To je jedan od nekoliko vrsta prirodnog kamena koji se koristi za popločavanje fasada, dvorišta i baštenskih staza. Travertino kamen karakterišu rupice i udubljenja na površini što znači da ima koncentričnu teksturu i hrapavu površinu. Takođe se može polirati do glatke, sjajne završne obrade i dolazi u raznim bojama od sive do koralno crvene.

Primer najpoznatije građevine koja je izgrađena od travertino kamena, a koja je izdržala test vremena je Koloseum u Rimu, ali to nije sve. Travertino je korišćen u izgradnji zamka Burghauzen u Nemačkoj, kolonade na Trgu Svetog Petra u Rimu, baziliku Svetog Srca (Sacre-Cœur) u Parizu i brojnih drugih spomenika kulture.

Imajući u vidu da je rimski Koloseum građen 80ih godina nove ere i da je star gotovo 20 vekova, a travertino kamen i dalje ponosno stoji, možemo reći da su travertino fasade doživna investicija!

Prednosti travertino kamena

Kao što ste imali priliku da zaključite u prethodnim redovima, travertino je izuzetno dugovečan i izdržljiv kamen, koji odlično podnosi sve vremenske uslove. Međutim, njegovim prednostima tu nije kraj - ima ih još!

● Jedna od prvih prednosti travertina je njegova cena. Košta gotovo dvostruko manje od sličnih vrsta prirodnog kamena, dok nudi jednake (ako ne i bolje) performanse.

● Druga prednost travertina je izgled - on izgleda bezvremeno, rustično, upečatljivo, a istovremeno tako prefinjeno i elegantno. Pritom, dolazi u čitavom spektru boja, čijom kombinacijom možete formirati zanimljive mozaike.

● Treća prednost je višenamenska uloga. Travertino je odličan za fasade, ali i druge primene, stoga je veoma popularan odabir kod vlasnika kuća. Neklizajuća površina čini ga odličnim za podne obloge.

● Četvrta prednost koju bismo istakli je lakoća kojom se travertino seče i oblikuje, što će vam omogućiti da ga uklopite gde god poželite.

Nedostaci travertino kamena

Travertino nema mnogo nedostataka, štaviše - pomnim razmišljanjem došli smo samo do dva:

● Zbog hrapave površine sklon je prljanju, stoga vam predlažemo ga čistite redovno.

● Osetljiv je na kiseline - obzirom da nastaje taloženjem kalcijum karbonata, kiseline kao što je limun ili sirće mogu ga razgraditi. Zato uprkos dekorativnom izgledu ne preporučujemo travertino za kuhinjske pločice.

Kamen štanglice - najpopularniji oblik prirodnog kamena

Kamen štanglice, poznate i kao „ukrasni kamen” su jedan od napopularnijih vidova korišćenja kamena, kako u enterijeru, tako i u eksterijeru. One se prave od raznih vrsta prirodnog kamena - travertina, mermera i brojnih drugih vrsta. Veliki blokovi kamena se seku u pravilan oblik, a zatim se cepaju na manje komade - veličine od 3 do 5 cm.

Kamen štanglice su dostupne u velikom spektru boja - od blistavo belog mermera, preko zlatnih i bež tonova, boje bakra, pa sve do umerenih sivih tonova i atraktivne boje korala. Možete koristiti jednu nijansu ili kombinovati više - „wow” efekat u svakom slučaju neće izostati!

Prednosti kamen štanglica

Evo nekih od najbitnijih prednosti atraktivnih kamen štanglica:

● Veoma izdržljiv, atraktivan i svestran materijal, sa mnogo dostupnih vrsta kamena, formata i završnih obrada.

● Imaju mnoštvo aplikacija, mogu se koristiti na unutrašnjim i spoljnim zidovima doma.

● Odličan su izolator i mogu povećati energetsku efikasnost vašeg doma.

● Otporne su na vremenske uslove i vatru.

● Povećavaju vrednost vašeg doma svojim atraktivnim izgledom.

● Jednostavno se održavaju.

Nedostaci kamen štanglica

Kamen kao građevinski materijal nema mnogo nedostataka, ali pogledajmo:

● Kamen štanglice su malih dimenzija - oblaganje cele fasade štanglicama može potrajati. Iz navedenih razloga, ovo je posao za profesionalca, a ne „uradi sam” opcija.

● Kamen štanglice mogu „povući” vlagu ako su zidovi vašeg doma vlažni. Ne preporučuje se za vlažne kuće.

● Upotreba jakih sredstava za čišćenje može oštetiti njihovu površinu.

Sečeni kamen - za upečatljiv i ekstravagantan izgled

Sečeni kamen se koristi za oblaganje fasada, iako primenu nalazi i na stepeništima, pločnicima, u unutrašnjoj dekoraciji doma i na svim mestima koja želite da akcentujete. Samo zamislite glatku fasadu od sjajnog belog kamena. Može li atraktivnije od toga? Verovatno ne.

Jedna od njegovih najvećih prednosti je to što može biti isečen u dimenzijama po želji kupca. Manje pločice ili veće kamene ploče - izbor je vaš. Karakterišu ga, kao i sve druge vrste kamena, dugotrajnost i izdržljivost, jednostavnost u održavanju i vanvremenski izgled. Fasada dekorisana kamenim pločama imaće poseban izgled koji neće proći nezapaženo.

Bez obzira za koju vrstu i oblik kamena se opredelite za dekoraciju fasade, nećete pogrešiti. Kamen je materijal koji odoleva vremenu, vremenskim uslovima i zavidnim pogledima vašeg susedstva.

Tagovi

Kategorije: