Najatraktivnije vrste kamena za fasadu vašeg doma

  • Gostujući članak
  • 5 min
  • 27. maj 2022.
  • Dobre priče
  • PR

Prilikom uređenja doma većina ljudi je koncentrisana na dizajn enterijera, dok eksterijer često ostaje u drugom planu. To donekle i razumemo, jer u unutrašnjosti vašeg doma provodite vreme i želite da svaki detalj bude savršeno isplaniran i uklopljen. Međutim, eksterijer, konkretno fasada vaše kuće, je spoljna dekoracija koja treba da prati enterijer, stil i arhitekturu doma. Ona je prezentacijsko platno na kome se mogu prikazati različiti umetnički i arhitektonski stilovi.

Jedan od najpopularnijih materijala za dekoraciju fasade je prirodni kamen.

Kamen je materijal koji je star koliko i planeta. Otporan je, čvrst, izdržljiv, odoleva zubu vremena i svim atmosferskim padavinama. I još jedna bitna stavka - što je duže tu izgleda sve bolje, a to je karakteristika kojom se malo koji građevinski materijal može pohvaliti.

Da, kamen zbilja ima vanvremenski izgled neprolazne elegancije i stila. U građevinarstvu je jednako važan kao mala crna haljina ili klasična bela košulja u ženskom, odnosno muškom garderoberu. Trendovi dolaze i prolaze, a on je tu da ostane.

Pitate se koji kamen je najbolji izbor za fasadu? Odgovor ćete pronaći u redovima koji slede.

Travertino kamen - izbor najpoznatijih svetskih arhitekti

Travertino je prirodni kamen koji nastaje taloženjem kalcijum karbonata u toplim mineralnim izvorima. Osnovna namena travertina je u građevinarstvu, gde se koristi vekovima unazad.

Od travertina su izgrađeni hramovi, kupališni kompleksi i razni spomenici. To je jedan od nekoliko vrsta prirodnog kamena koji se koristi za popločavanje fasada, dvorišta i baštenskih staza. Travertino kamen karakterišu rupice i udubljenja na površini što znači da ima koncentričnu teksturu i hrapavu površinu. Takođe se može polirati do glatke, sjajne završne obrade i dolazi u raznim bojama od sive do koralno crvene.

Primer najpoznatije građevine koja je izgrađena od travertino kamena, a koja je izdržala test vremena je Koloseum u Rimu, ali to nije sve. Travertino je korišćen u izgradnji zamka Burghauzen u Nemačkoj, kolonade na Trgu Svetog Petra u Rimu, baziliku Svetog Srca (Sacre-Cœur) u Parizu i brojnih drugih spomenika kulture.

Imajući u vidu da je rimski Koloseum građen 80ih godina nove ere i da je star gotovo 20 vekova, a travertino kamen i dalje ponosno stoji, možemo reći da su travertino fasade doživna investicija!

Prednosti travertino kamena

Kao što ste imali priliku da zaključite u prethodnim redovima, travertino je izuzetno dugovečan i izdržljiv kamen, koji odlično podnosi sve vremenske uslove. Međutim, njegovim prednostima tu nije kraj - ima ih još!

● Jedna od prvih prednosti travertina je njegova cena. Košta gotovo dvostruko manje od sličnih vrsta prirodnog kamena, dok nudi jednake (ako ne i bolje) performanse.

● Druga prednost travertina je izgled - on izgleda bezvremeno, rustično, upečatljivo, a istovremeno tako prefinjeno i elegantno. Pritom, dolazi u čitavom spektru boja, čijom kombinacijom možete formirati zanimljive mozaike.

● Treća prednost je višenamenska uloga. Travertino je odličan za fasade, ali i druge primene, stoga je veoma popularan odabir kod vlasnika kuća. Neklizajuća površina čini ga odličnim za podne obloge.

● Četvrta prednost koju bismo istakli je lakoća kojom se travertino seče i oblikuje, što će vam omogućiti da ga uklopite gde god poželite.

Nedostaci travertino kamena

Travertino nema mnogo nedostataka, štaviše - pomnim razmišljanjem došli smo samo do dva:

● Zbog hrapave površine sklon je prljanju, stoga vam predlažemo ga čistite redovno.

● Osetljiv je na kiseline - obzirom da nastaje taloženjem kalcijum karbonata, kiseline kao što je limun ili sirće mogu ga razgraditi. Zato uprkos dekorativnom izgledu ne preporučujemo travertino za kuhinjske pločice.

Kamen štanglice - najpopularniji oblik prirodnog kamena

Kamen štanglice, poznate i kao „ukrasni kamen” su jedan od napopularnijih vidova korišćenja kamena, kako u enterijeru, tako i u eksterijeru. One se prave od raznih vrsta prirodnog kamena - travertina, mermera i brojnih drugih vrsta. Veliki blokovi kamena se seku u pravilan oblik, a zatim se cepaju na manje komade - veličine od 3 do 5 cm.

Kamen štanglice su dostupne u velikom spektru boja - od blistavo belog mermera, preko zlatnih i bež tonova, boje bakra, pa sve do umerenih sivih tonova i atraktivne boje korala. Možete koristiti jednu nijansu ili kombinovati više - „wow” efekat u svakom slučaju neće izostati!

Prednosti kamen štanglica

Evo nekih od najbitnijih prednosti atraktivnih kamen štanglica:

● Veoma izdržljiv, atraktivan i svestran materijal, sa mnogo dostupnih vrsta kamena, formata i završnih obrada.

● Imaju mnoštvo aplikacija, mogu se koristiti na unutrašnjim i spoljnim zidovima doma.

● Odličan su izolator i mogu povećati energetsku efikasnost vašeg doma.

● Otporne su na vremenske uslove i vatru.

● Povećavaju vrednost vašeg doma svojim atraktivnim izgledom.

● Jednostavno se održavaju.

Nedostaci kamen štanglica

Kamen kao građevinski materijal nema mnogo nedostataka, ali pogledajmo:

● Kamen štanglice su malih dimenzija - oblaganje cele fasade štanglicama može potrajati. Iz navedenih razloga, ovo je posao za profesionalca, a ne „uradi sam” opcija.

● Kamen štanglice mogu „povući” vlagu ako su zidovi vašeg doma vlažni. Ne preporučuje se za vlažne kuće.

● Upotreba jakih sredstava za čišćenje može oštetiti njihovu površinu.

Sečeni kamen - za upečatljiv i ekstravagantan izgled

Sečeni kamen se koristi za oblaganje fasada, iako primenu nalazi i na stepeništima, pločnicima, u unutrašnjoj dekoraciji doma i na svim mestima koja želite da akcentujete. Samo zamislite glatku fasadu od sjajnog belog kamena. Može li atraktivnije od toga? Verovatno ne.

fireplace-558985_1920

Jedna od njegovih najvećih prednosti je to što može biti isečen u dimenzijama po želji kupca. Manje pločice ili veće kamene ploče - izbor je vaš. Karakterišu ga, kao i sve druge vrste kamena, dugotrajnost i izdržljivost, jednostavnost u održavanju i vanvremenski izgled. Fasada dekorisana kamenim pločama imaće poseban izgled koji neće proći nezapaženo.

Bez obzira za koju vrstu i oblik kamena se opredelite za dekoraciju fasade, nećete pogrešiti. Kamen je materijal koji odoleva vremenu, vremenskim uslovima i zavidnim pogledima vašeg susedstva.

Tagovi

Kategorije: