Simon Bolivar | Poreklo naziva ulica

Simon Hose Antonio de la Santisima Trinidad Bolivar Palasios (1783 - 1830) bio je južnoamerički revolucionar i vođa borbe za nezavisnost latinoameričkih država, u kojima se danas smatra apsolutnim herojem i oslobodiocem od „španske čizme“.

Rođen je u Karakasu, prestonici današnje Venecuele, a u ono vreme vicekraljevstva Nove Granade, sastavnog dela velike španske imperije. Njegova porodica, baskijskog aristokratskog porekla, naselila se u Venecueli još tokom 16. veka, u jednom od talasa naseljavanja „novog sveta“.

Ostavši bez roditelja još kao dete, njegovo odgajanje preuzeli su bliži rođaci, guvernante i tutori. Školovan je u Španiji gde je stekao široko obrazovanje, a kroz dela Monteskjea i Žan Žak Rusoa i liberalno prosvetljenje, koje će umnogome odrediti njegov životni put.

Nadahnut idejama francuske i američke revolucije, a istovremeno imajući veliku želju za slavom, Simon Bolivar se po povratku u Venecuelu (1807. godine) stavio na čelo pokreta za oslobođenje i nezavisnost Latinske Amerike.

Težio je ujedinjenju južnoameričkih država po ugledu na SAD i zalagao za potpuno ukidanje ropstva, što je podrazumevalo korenitu promenu dotadašnjeg ekonomskog, pravnog i socijalnog poretka u Latinskoj Americi koja je doslovno izgrađena na ropstvu. Sa druge strane, smatrao je da heterogeno i vekovima ugnjetavano društvo južnoameričkih zemalja nije dovoljno „zrelo“ za uspostavljanje demokratske republike, zalažući se za uspostavljanje određene vrste diktature (sa njim na čelu).

Veliki broj bitaka koji se u narednim godinama vodio širom Nove Granade, protiv španskih imperijalista, ali i unutrašnjih protivnika Bolivarove ideje, rezultirao je proglašenjem nezavisnih republika Venecuele, Kolumbije, Perua, Ekvadora i Bolivije. Ova poslednja je upravo i nazvana po svom oslobodiocu, a od 1999. godine i Venecuela u svom nazivu nosi prefiks „Bolivarska republika“.

Takozvani „El Libertador“ (Oslobodilac), Simon Bolivar umro je od tuberkuloze u 48. godini. Svoju titulu koju mu je narod dodelio, smatrao je većom i važnijom od titule cara ili kralja.

U gotovo svim zemljama Južne Amerike, ali i mnogim zemljama sveta, danas brojne ulice, trgovi i institucije nose naziv latinoameričkog oca nacije.

Simbolično, ime Simona Bolivara nosi i jedna ulica u zemunskom naselju Plavi Horizonti.

Ulica Simona Bolivara u Zemunu