Džozef Pulicer | Poreklo naziva ulica

Džozef (Jožef) Pulicer (1847 - 1911) bio je američki novinar mađarsko-jevrejskog porekla i jedan od utemeljivača žurnalistike i štampe kakvu danas poznajemo na globalnom nivou.

Rođen je u mađarskom gradiću Mako, u blizini današnje tromeđe sa Rumunijom i Srbijom. Odrastavši u imućnijoj porodici sticao je obrazovanje u privatnim školama. U duhu vremena, nakon Mađarske revolucije, kada se većina mladića opredeljivala za vojničke karijere, mladi Pulicer nije primljen u redove austrougarske armije zbog slabovidosti. Još uvek maloletan, odlučio je potom da se otisne preko Atlantika i „potraži sreću“ u Sjedinjenim državama.

U Ameriku je, poput većine evropskih iseljenika, stigao bez novca zbog čega je bio primoran da radi svakojake poslove. Bio je lučki radnik, starao se o mazgama, radio kao konobar, pa čak i grobar.

Zahvaljujući dobrom poznavanju nemačkog jezika u jednom trenutku postao je reporter lokalnog lista Westliche Post u Sent Luisu, glasilu nemačkih iseljenika. Ovim angažmanom počela je velika i sudbonosna novinarska karijera Džozefa Pulicera. Nakon nekoliko godina, Pulicer je postao vlasnik lista u kome je započeo reporterski staž, a nedugo zatim kupio je i drugi lokalni list Saint Louis Dispatch. Sjedinivši ih u jedan, ovaj list je i danas najznačajnije glasilo grada na ušću Misurija u Misisipi.

Sa već zavidnim novinarskim i iskustvom u vođenju biznisa, Pulicer je shvatio da čitaoce najviše zanimaju istinite priče i svakodnevni život običnog Amerikanca čiji su sastavni deo egzistencija, humor, kriminal, korupcija i skandali različitog tipa. Istraživačko novinarstvo utemeljeno na istini, a sa ciljem raskrinkavanja raznih društvenih afera, postali su zaštitni znak Pulicerovog novinarstva. Zanimljive teme donosile su veliku čitanost, a kako sa čitanošću dolaze i veći tiraži, Pulicer je ubrzo postao veoma bogat i uticajan čovek.

Zbog ovakvog pristupa, Džozef Pulicer smatra se i utemeljivačem senzacionalizma i takozvane „žute štampe“ u novinarstvu. Godine 1883. postao je vlasnik i njujorškog lista New York World, u tom trenutku na ivici propadanja. Međutim, svojom uredničkom politikom Pulicer je od njega stvorio najčitanije i najprofitabilnije novine u SAD.

Kao uticajni novinar, biznismen i ličnost od ugleda Pulicer se kraće vreme bavio i politikom. Zalagao se za osnivanje škole novinarstva na Univerzitetu Kolumbija, tada prve na svetu, ali je za života nije dočekao.

Džozef Pulicer umro je 1911. godine, a zahvaljujući njegovoj zaostavštini već naredne godine je njegova želja uslišena. Škola novinarstva na Kolumbija Univerzitetu je jedna od najprestižnijih z svetu.

U znak poštovanja prema jednoj od najznačajnijih ličnosti svetskog novinarstva 1917. godine je ustanovljena Pulicerova nagrada za novinarstvo i književnost – jedno od najprestižnijih nagrada u ovoj sferi do danas.

Simbolično, ime Džozefa Pulicera danas nosi i jedna ulica u beogradskom naselju Borča.

Dzozef Pulicer