Sabor frulaša u Žagubici | Turistički kalendar Srbije

U cilju očuvanja autentične tradicije i kulture homoljskog kraja, pod pokroviteljstvom opštine Žagubica, u selu Osanica, svake godine tradicionalno se održava Sabor frulaša i dudučara - „Homoljska frula“.

Sabor, koji se u organizaciji Turističke organizacije Žagubica već 9 godina održava u maju, takmičarskog je karaktera u kategoriji dece i odraslih na drvenim duvačkim instrumentima, fruli i duduku. Sabor neguje kulturu i običaje naroda sa područja homoljske kotline, kao i umeća sviranja tradicionalnog muzičkog instrumenta - frule.

FOTO: Turistička organizacija Žagubica

Početak manifestacije „Homoljska frula“ se tradicionalno obeležava defileom takmičara i kulturno umetničkih društava kroz centar Žagubice, nakon čega sledi takmičarski i revijalni deo manifestacije.

U kulturno-umetničkom delu programa iz godine u godinu, nastupa sve više društava koji dolaze iz okolnih sela i zaselaka, Porodina, Stamnice, Neresnice, Petrovca i Jasikova, ali i kulturno umetnička društva žagubičke opštine iz Krepoljina, Osanice i Laznice.

Takmičarski deo programa organizovan je u pet kategorija, sa akcentom na takmičenje dece uzrasta do 12 godina, zatim od 12 do 16 godina na fruli i kategoriju mladih dudučara. Za odrasle učesnike predviđeno je takmičenje u sviranju na fruli i na duduku.

Žagubica je sedište istoimene opštine na istoku Srbije i spada među najstarija homoljska naselja. Okružena je planinama Gornjak, Beljanica, Crni vrh i Homoljskim planinama, a sama varoš je smeštena u ravnici i krasi je prelepa okolina sa brojnim kulturno-istorijskim i prirodnim spomenicima.

Najlepša turistička atrakcija ovog kraja leži u jugoistočnom delu Žagubice. U pitanju je vrelo Mlave, hidrološki spomenik prirode koji se nalazi na obodu naselja. Vrelo ima plavo-zelenu boju vode koja se skoro nikada ne muti dok temperatura i u najtoplijm danima iznosi do 11 stepeni celzijusa. Nalazi se na 314 kilometara nadmorske visine, a voda izvire u ključevima, na stranama i dnu basena.

FOTO: Vrelo reke Mlave, Zoran Cvetković

Tokom trajanja manifestacije „Homoljska frula“ posetioci mogu degustirati i potpuno autentične kulinarske specijalitete homoljskog kraja, čiji su svojevrsni zaštitni znak suve čobanske pite, kuvana jagnjetina u mleku i na ražnju, sušeno meso od divlje svinje, homoljski kačamak i drugo.

Homoljski sir ima zaštićeno geografsko poreklo od 1997. godine, sadrži veliki procenat masnoće, slaniji je od drugih, oštrog je ukusa i mirisa. Najčešće se jede uz vruć kačamak, ali može biti dodatak raznim salatama i prilog jelima.

Specijalitet ovog kraja svakako je vlaški žuti kačamak sa sušenom slaninom i vrganjima. U staro vreme kačamak se u Homolju pripremao povodom seoskih slava i zavetina, a pojedini siromašni seljani nadničili su za dnevnicu od jednog kilograma belog kukuruznog brašna. Nekada se kuvao u tučanom bakraču ili u dubljoj šerpi. Skuvani kačamak bi se odvajao od šerpe na drveni lopar. I danas se, kao i nekada, seče u komade koncem ili drvenim nožem. Jede se uz ovčiji ili kravlji sir i meša sa mlekom.

Žagubica je kraj poznat i po bagremovom medu i rakiji travarici „Homoljskoj zdravici“ (prirodna šljivova prepečenica oplemenjena sa 14 lekovitih biljaka). Homoljski med prvi je proizvod u Srbiji, koji od 2008. godine ima zaštićeno poreklo na nacionalnom, a od 2010. na međunarodnom nivou.

vlaski kacamak
Vlaški kačamak

Za više detalja i informacija o ovogodišnjem Saboru frulaša potrebno je kontaktirati Turističku organizaciju opštine Žagubica