Najpoznatije destilerije u Srbiji - mesta u kojima nastaje najbolja srpska rakija

Rakija je u svakodnevici našeg čoveka prisutna vekovima, pa se na neki način smatra i nacionalnim pićem u Srba. Mnogo je proizvođača ovog tradicionalnog alkoholnog pića od voća, naročito šlljive, te po srpskim selima retko ima domaćinstva koje ne peče svoju rakiju. Ipak, pojedini su se odavno opredelili da domaćinsko pečenje rakije podignu na viši nivo, pa rakiju prave po najsavremenijim tehnološkim standardima, od najkvalitetnijeg voća i lekovitog bilja. Tako se danas širom Srbije mogu naći destilerije koje posetiocima nude obilaske, degustacije, edukaciju, druženje i naravno, kupovinu rakija. Uglavnom je reč o porodičnim destilerijama, gde su posetioci uvek dobrodošli jer ih domaćini ugoste širokog srca. U ovom tekstu izdvajamo neke od najpoznatijih destilerija iz različitih krajeva Srbije, u kojima nastaju rakije vrhunskog kvaliteta.

Destilerija Akov

Za one koji bi da se upoznaju sa procesom nastanka rakije, najbolja destinacija je Kraljevo i destilerija Akov. Ovi proizvođači svake subote organizuju ture sa stručnim vodičem, odnosno majstorom rakije koji odgovara na pitanja radoznalih posetilaca. Degustacija njihovih rakija je obavezan deo obilaska, pa ljubitelji stare srpske žestine mogu da probaju šljivu, dunju, kajsiju, krušku, jabuku, kao i rakije od grožđa i šargarepe. Naravno, sve uz odgovarajuće rakijsko meze, kako bi u potpunosti uživali u svakom gutljaju. Kada počne da klizi, najbolje je gutljaje podmazati dobrim zalogajem. Ova rakija može da se proba i u njihovoj prodavnici na Vračaru, u Nebojšinoj ulici.

Aleksić Prvi

Najboljom srpskom šljivovicom pohvaliće se destilerija Aleksić Prvi koja se nalazi u srcu Šumadije. Kažu da su se u gružanskom kraju oduvek pekle dobre rakije, a oni su ovaj proces doveli do vrhunca u selu Guberevac na pola puta između Kragujevca i Kraljeva. Aleksić Prvi su razvili brend Gružanska zlatna nit, rakiju koju prave od voća iz sopstvenih šljivika. Pun ukus ovom žestokom piću daje kombinacija sedam sorti šljiva, kao i starenje u hrastovim buradima. Iz ove destilerije izlaze i dunjevača, viljamovka i medovina, pa se treba pripremiti za čašicu svake od njih.

Podrum Živković

U selu Malošište kraj Niša nalazi se podrum rakije Živković, koji može da se pohvali izuzetnim proizvodima, među kojima se ističe travarica Sante. Nastala dvostrukom destilacijom i kombnacijom 27 lekovitih biljaka sa Stare planine, Svrljiških planina i Rtnja, ova loza imaće blagotvoran uticaj na telo i um. Inače, u podrumu Živković mogu se degustirati sve njihove rakije, ali i vina koje proizvodi ova porodična destilerija. Posetioci će uživati u raznovrsnim ukusima voćnih rakija uz mezetluke iz lokalnih seoskih domaćinstava - sezonske salate, sir, ajvar, pršut. Ljubazni domaćini otkriće posetiocima po koju tajnu dobre rakije (ne sve) i učiniti boravak u destileriji nezaboravnim događajem.

Stara sokolova rakija

Nadaleko poznata Stara sokolova rakija potiče sa krajnjeg zapada Srbije, sela Kostojevići kod Bajine Bašte. Ova rakija peče se već vekovima, a kao brend počinje da se razvija pre skoro 30 godina. Od tada je osvojila i domaće i strana tržišta svojim tradicionalnim alkoholnim proizvodima. Od Stare sokolove ljubitelji žestokih pića mogu da probaju, pored šljive, i kajsiju, dunju, viljamovku, travaricu ali i vinjak iz ove destilerije. Tu su i orahovača, medovača i razni drugi likeri, pa će svi poštovaoci pića iz čašice naći sebi omiljeni gutljaj iz ove destilerije. Kod Stare sokolove može se naći čak i kuvana rakija, koju su flaširali i nazvali Vruća, te podsetili da se u njihovom kraju konzumira kao čaj.

Destilerija Kokanović

Još jednu porodičnu destileriju pokrenuli su Kokanovići iz Beograda koji su odlučili da se vrate svojim korenima u netaknutoj prirodi i počnu da se bave poljoprivredom. Njihova destilerija nalazi se u selu Slavkovica u podnožju Rajca. Brend koji su za kratko vreme razvili je Iskrena rakija od šljive. Ova petočlana porodica će širokih ruku dočekati svakog gosta i ponuditi svoju rakiju i druge proizvode od voća koje sami gaje - namaz i sok od maline i kupine. Preporuka onima koji se nađu u zapadnoj Srbiji je da nikako ne zaobiđu Slavkovicu i ove domaćine i domaćice. Pored rakije, Kokanovići od alkohola prave i džin, koji takođe vredi probati.

Zarić rakija

Destilerija koja se može pohvaliti rakijom sa geografskim poreklom, nalazi se u Kosjeriću i nosi ime Zarić. Ovo je nekadašnja destilerija Povlen, a pod svežim imenom novi vlasnici su napravili brend Kraljica - rakiju od šljive koju izvoze iz Srbije. Tu su i Nostalgija od dunje, Nirvana od kruške, Opsesija od malina i naravno - Travaklija sa lekovitim biljem. Kruna njihove proizvodnje je konjak Kralj, koji je proizveden od vina šljiva tipa Pruvin. Ova destilerija proizvodi veći broj premijum i klasičnih rakija, a svaka od njih nastala je od voća iz kosjerićkih avlija.

Destilerija Pruna

Selo Vuković u istočnoj Srbiji, nedaleko od Golupca, može da se pohvali destilerijom koja proizvodi tradicionalno srpsko žestoko piće koristeći modernu tehnologiju destilacije voća. Oni će pozvati posetioce na degustaciju uz prethodno zakazivanje posete, a oni koji obiđu Prunu upoznaće se i sa istorijom razvoja ove destilerije, koja počinje čak 1934. godine. Šljivu, dunju, višnju, krušku i kajsiju od kojih prave rakiju, beru sa svojih voćnjaka koje su podigli 2015. godine. Iz njihovih podruma može se popiti više vrsta premium i single barrel rakija, ali i drugih alkoholnih pića poput džina i vina.

Destilerija Hubert 1924

Izuzetna rakija proizvodi se i na krajnjem severu naše zemlje, u Banatskom Velikom selu, koje se do 1948. godine zvalo Sent Hubert i bilo naseljeno pretežno Nemcima. Štaviše, današnja destilerija Hubert nalazi se u istoj kući u kojoj su se i pre bezmalo sto godina proizvodila alkoholna pića. Ova svojevrsna počast koju su vlasnici destilerije ukazali svojim prethodnicima čuvajući njeno ime od zaborava zaista daje posebnu draž ovom brendu koji se pre svega zasniva na proizvodnji voćnih rakija vrhunskog kvaliteta. Ono što takođe ostavlja poseban utisak kada su Hubert rakije u pitanju je i njihova ambalaža koja stvara osećaj da, držeći flašu rakije, u rukama imate zaista neku dragocenost.

iStock-501467674

Konkurencija na tržištu vrhunskih voćnih rakija je zaista velika. Rame uz rame sa pomenutim su i rakije Jezdić, Gorda, Premium i druge, pa se čak i prosečan ljubitelj rakije čitajući ovaj tekst može osetiti kao dete u prodavnici igračaka. Rodni i prirodni voćnjaci kojima obiluje Srbija zaslužni su za obilje dobre rakije, a gotovo svaka od navedenih destilerija pravi godišnje na hiljade litara tradicionalnog napitka. Proces proizvodnje usavršavan je godinama, a i dalje traje. Uvek donose nove ukuse voćnih rakija kombinovanih sa drugim voćem ili lekovitim biljem. Takođe, vode računa o flaširanju i brendiranju svojih proizvoda, koji zahvaljujući tome uvek izgledaju atraktivno i rado se nose na dar dragim ljudima.

Uz flašu rakije se rađamo, obeležavamo slave, rođendane, ulazimo u brak i umiremo. Zato ovom tradicionalnom piću treba odati svu počast - istraživati ga i uživati u njemu dostojanstveno. Destilerije znaju najbolje čuvane tajne rakije, zato valja se valja učiti ispijanju ovog pića upravo od njih.