Muzej industrijske i tehnološke baštine u Nišu | Muzeji Srbije

Muzej industrijske i tehnološke baštine u Nišu prezentuje bogatu industrijsku zaostavštinu elektronske industrije Srbije i Jugoslavije. Nalazi se u posebnom prostoru Naučno-tehnološkog parka u Nišu, a ideju za osnivanje Muzeja pokrenulo je Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija.

Eksponati izloženi u ovom muzeju su godinama prikupljani, počev od osnivanja fabrike EI Niš (Elektronska industrija Niš) pa sve do njenog zatvaranja. Elektronski uređaji ovog nekada velikog preduzeća, a pre svega legendarni televizori, bili su sveprisutni u jugoslovenskim domovima, ali su stizali i na svetsko tržošte. Kako je fabrika sve bolje poslovala, tako je i Niš kao grad rastao i razvijao se. Zbog toga je u bivšoj Jugoslaviji Niš bio poznat i kao grad elektronike.

b

O zlatnom industrijskom periodu na ovim prostorima najbolje svedoči stalna muzejska postavka, koja čuva sećanje nekada toliko popularne uređaje, ali i na niške inženjere i tehničare koji su svojim znanjem i kvalitetom parirali kolegama iz inostranstva.

Muzej industrijske i tehnološke baštine sadrži više od 400 eksponata, a u okviru postavke izloženi su i panoi sa tekstom i fotografijama.

Najstariji muzejski eksponat je rentgenska cev, a među izloženim predmetima se mogu videti i prvi crno-beli televizor, radio aparat, kao i prvi računar. Pojedini uređaji koji se u Muzeju čuvaju i dalje su u funkciji. Počasno mesto u Muzeju zauzima radio prijemnik „Toplica“ proizveden 1957. godine, isključivo od domaćih komponenti odnosno delova izrađenih u jugoslovenskim fabrikama.

Pojedini eksponati su i danas funkcionalni, pa posetioci imaju priliku da kroz zvučne i video efekte dožive vreme u kojem su ovi proizvodi nastajali. Stari televizori prikazuju autentičnu sliku i emituju originalan zvuk.

U okviru postavke prati se ne samo istorijski, već i tematski i hronološki sled događaja, tako da osim najstarijih uređaja i aparata, zbirka sadrži i proizvode iz 1995. godine do kada je fabrika i radila.

Sredinom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka nekadašnji, ne samo jugoslovenski, nego i balkanski gigant proizvodio je godišnje i do 400 000 televizora koji su stizali i na svetsko tržište. U svoje zlatno doba Elektronska industrija Niš, svojevremeno i najveća fabrika u Srbiji, zapošljavala je više od 17 000 radnika. Od trenutka kada je započeta serijska proizvodnja, pa sve do zatvaranja fabrike proizvedeno je oko šest miliona televizora, pri čemu je na globalno tržište stiglo oko million tv prijemnika.

Muzej industrijske i tehnološke baštine jedna je od najnovijih turističkih atrakcija u Nišu. Ljubitelji tehnologije i industrijske baštine, ali i oni koji se sa nostalgijom sećaju ranijih vremena, Muzej mogu posetiti radnim danima od 7:30 do 17:30 časova.