Martin Luter King | Poreklo naziva ulica

Martin Luter King mlađi (1929 – 1968) bio je afroamerički protestantski sveštenik (pastor) i najveći borac za rasnu ravnopravnost i građanska prava crnaca u istoriji SAD.

Rođen je u Atlanti (Džordžija), u svešteničkoj porodici baptističke tradicije. O tome jasno svedoči i njegovo ime, dobijeno po ocu Martinu Luteru Kingu starijem, a oba po uzoru na slavnog nemačkog reformatora i tvorca protestantizma.

Odmalena vaspitavan u hrišćanskom duhu, a s druge strane konstantno suočavan sa jakom i u to vreme legalizovanom rasnom diskriminacijom, Martin Luter King kao da je bio predodređen da izraste u najvećeg nenasilnog borca za ljudska i građanska prava američkih crnaca.

Nadahnut delom velikog Mahatme Gandija, a vođen hrišćanskim načelima i jevanđeljima, u borbi ka konačnom cilju koristio se isključivo nenasilnim metodama – pisanjem, propovedima, javnim govorima i pozivanjem na opštu građansku neposlušnost usled nepravedne diskriminacije Afroamerikanaca.

Svojim intenzivnim nenasilnim delovanjem, snažnim porukama i reakcijom koju je izazivao gde god bi se pojavio, snažno je uzdrmao američki sistem, do tada u velikoj meri utemeljen na rasizmu. Njegovi govori odjekivali su kontinentom, svest o pravima crnaca širila se poput plimskog talasa, a broj sledbenika i poštovalaca bivao sve veći.

Ipak, ugrožavanjem vekovnog američkog poretka Martin Luter King postao je „kamen u cipeli“ mnogima. Od individualaca, preko raznih organizacija, do određenih struktura u američkom establišmentu, broj njegovih neprijatelja takođe nije bio mali. Nekoliko preživelih atentata učinili su pak da njegova borba postane još značajnija i odjekne u čitavom svetu.

Najznačajniji i verovatno najpoznatiji javni govor u istoriji SAD Martin Luter King održao je 1963. godine u Vašingtonu, pred oko 250 000 sledbenika. Borba za građanska prava crnaca nakon toga postala je glavno političko pitanje u Americi. Iste godine King je proglašen za ličnost godine u SAD, a već sledeće postao je najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za mir, sa samo 35 godina. Masovnu popularnost harizmatičnog sveštenika i njegovih ubojitih reči dodatno su podigli i govori na protestima protiv rata u Vijetnamu krajem 60-ih godina. Talas velikih društvenih promena, u velikoj meri zahvaljujući M. L. Kingu, tih godina počeo je da zahvata i menja čitavu Ameriku.

allie-smith-7-16allywEY-unsplash

Međutim, neprijatelji su i dalje bili brojni. Tokom jednog od mnogobrojnih govora koje je održao u Memfisu, Martin Luter King je 4. aprila 1968. godine ubijen. Na njegovoj sahrani prisustvovalo je preko 300 000 ljudi.

Gotovo svi gradovi u SAD danas imaju ulice, bulevare, škole, biblioteke ili mostove sa njegovim imenom, dok u Srbiji ime velikog borca za rasnu ravnopravnost manjina danas nose ulice u Kragujevcu i Zemun polju.